Blog: Wat is nu de essentie van autodelen?

dinsdag 24 mei 2016
timer 2 min
Voor welke deelauto's is een gereserveerde parkeerplaats nodig en hoe wordt dat geregeld? Wat is er nodig voor elektrisch autodelen? En hoe kan ervoor worden gezorgd dat inwoners bekend worden met autodelen en het ook gaan doen? In opdracht van CROW heeft Advier tien factsheets over autodelen geschreven, waarin deze vragen aan bod komen. Maar wat is nu de essentie van autodelen?

Door Friso Metz - Advier

 

Veel auto’s staan een groot deel van de dag stil, terwijl voor veel huishoudens een auto een grote investering is. De kosten van autorijden zijn echter vrij onzichtbaar: de auto is betaald en de verzekering en de belasting worden maandelijks afgeschreven. Als niet getankt hoeft te worden, lijkt autorijden geen geld te kosten.

 

Anders betalen

Bij autodelen is dit heel anders. Autodelers betalen namelijk per rit en zien de kosten van die ene rit, waarmee duidelijk wordt dat autorijden een dure aangelegenheid is. Bovendien vraagt het gebruik van een deelauto een bewuste handeling: de auto moet (meestal) worden gereserveerd en bovendien staat de auto doorgaans niet pal voor de deur. Een deelauto gebruiken is dus een bewuste keuze. Hierdoor vindt veel vaker een afweging plaats over de vraag of het wel echt nodig is de auto te pakken. Het openbaar vervoer is al snel goedkoper, zeker als je al een OV-abonnement hebt, en voor kortere ritten liggen fietsen en lopen meer voor de hand.

 

Verder lezen?

Hieronder kunt u de volledige blog van Friso Metz gratis downloaden in PDF. Deze blog is verschenen in de mei-editie van Verkeer in Beeld, thema Fiets. Als u lid bent, kunt u deze editie downloaden in de online bibliotheek. Lid worden? Klik dan hier.