Ineens is privacy hip – daar gaat je Smart City

dinsdag 9 oktober 2018
timer 3 min
"Het laatste waar het stroperige ambtelijke apparaat op zit te wachten is voortschrijdend inzicht." Elise Fikse weidt in haar laatste blog uit over het onderwerp smart city.

Als je als stad een beetje mee wilt doen, dan profileer je je als slimme stad. Het is een slim gekozen term - wie kan daar nou tegen zijn? - en een prettig multi-interpretabel paraplubegrip, waar je met een beetje goede wil elk initiatief onder kunt scharen. Van veiligheid tot energie en van woonbeleid tot mobiliteit. Ook voor liefhebbers van buzzwords is de smart city een populaire hotspot. Van blockchain en big data tot Internet of Things, je kunt het naar hartenlust roepen binnen de muren van de slimme stad.

Toch zit de slimme stad de laatste tijd in de hoek waar de klappen vallen. Want ineens is privacy een ding geworden. Zul je altijd zien, nét nu de lokale taskforce Smart City de laatste sceptische babyboomers had overtuigd dat ‘we iets met big data moeten’. Uit recent onderzoek van de Future City Foundation en USP Marketing Consultancy bleek dat bijna de helft van de ondervraagde gemeenten inmiddels een smart city-pilot doet. Ruim eenderde gaf aan een smart city-visie te hebben, hoewel bijna driekwart dacht er niet voldoende kennis over in huis te hebben.

Misschien is dat ook wel de crux: er wordt volop geëxperimenteerd, maar veelal door mensen die niet echt weten wat ze aan het doen zijn. Een beetje alsof de buurman met twee linkerhanden zelf de gasleiding gaat vervangen aan de hand van een YouTube-tutorial. Misschien gaat het goed, maar waarschijnlijk niet.

In het geval van de smart city-doehetzelvers is het risico niet zozeer een gaslek, maar een datalek. In zekere zin is dat net zo schadelijk. Lange tijd was privacy iets voor complot-gekkies. Voor muffe types die alleen contant betalen, geen smartphone hebben en Facebook al verguisden voordat dat salonfähig werd. Maar nu is privacy hip, en hard bezig om mainstream te worden.

Zoals zorgvuldig gestijlde influencers geitenwollensokken-klassiekers als veganisme, publiekelijk borstvoeden en de reformwinkel hebben omarmd, zo is privacy geadopteerd door frisgedouchte hipsters met Scandinavische kleding en een VPN. Het is natuurlijk nogal irritant voor die daadkrachtige lokale stuurgroep in dat stroperige ambtelijk apparaat. Het laatste waar die op zit te wachten is voortschrijdend inzicht. Maar nu zelfs in het coalitieakkoord van zelfbenoemd Smart City Amsterdam staat dat dataminimalisatie de norm is en wifi-tracking door bedrijven verboden wordt, is de toon gezet. En dat is goed nieuws. Een flinke en mondige privacy-luis in de pels van de slimme stad lijkt me heel gezond. Anders is die slimme stad voor je het weet in een sluwe stad veranderd.

Dit artikel is verschenen in Verkeer in Beeld 4, oktober 2018.

Lees verder

Interactieve kaartviewer schetst de optimale zero-emissiezone

4 mrt om 10:21 uur
Een slimme innovatie op het juiste moment: een interactieve weergave die helpt bij het bepalen van een in 2025…
Lees verder »

Scanmenu maakt betrouwbaar parkeeronderzoek bereikbaar

28 jan om 09:36 uur
Scanmenu maakt het mogelijk voor advies- en onderzoeksbureaus om accuraat en flexibel parkeeronderzoek uit te…
Lees verder »

Eerste waterstoftrein wint European Railway Award 2021

27 jan om 13:16 uur
De Coradia iLint, 's werelds eerste trein die volledig op waterstof rijdt, heeft de European Railway Award…
Lees verder »

Deelnemers 'Auto van de Straat' krijgen zes maanden een elektrische deelauto

19 jan om 09:43 uur
De bewoners van de Hindestraat in Nijmegen, de Groenendaalseweg in Renkum en de Mosterdhof in Westervoort krijgen…
Lees verder »

‘Probleemwegdekken’ succesvol behandelen

5 jan om 13:34 uur
Decennialang worden hoogovenslakken gebruikt als fundament bij de aanleg van wegen. De slakken zijn een…
Lees verder »

Veilige oplossingen voor elk oversteekpunt

5 jan om 08:55 uur
De installaties van Traffic-Care staan bekend als betrouwbaar en degelijk. Zo ook in Lemiers, waar het bedrijf…
Lees verder »

Nieuwe Cruquiusbrug: gestandaardiseerde onderdelen en energieneutraal

11 dec 2020
De provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, Hoogheemraadschap Rijnland, gemeente Heemstede en gemeente…
Lees verder »

Proef met zelfsturende boot in Amsterdam

24 nov 2020
In Amsterdam wordt een zelfsturende boot getest, die goederen en personen kan vervoeren, afval kan ophalen en die…
Lees verder »