Stap jij ook straks op de wandelende schoolbus?

donderdag 11 april 2024

De scholen zijn weer begonnen. Elk jaar rond september ontkomt niemand aan deze noodzakelijke leus van Veilig Verkeer Nederland. Essentieel, omdat er nog altijd veel verkeer rond scholen is en een piek in ongevallen rond die periode. Wat als er een manier zou zijn om kinderen begeleid in groepen naar school te laten lopen? Wat veiligheid vergroot én kinderen stimuleert om te bewegen?

 

sCOOL2walk

In 2023 organiseerde EIT Urban Mobility (European Institute of Innovation and Technology)
een project om tot de app ‘sCOOL2walk’ te komen. Het idee achter de app is even eenvoudig als briljant. Ouders/verzorgers komen samen op de app, kiezen per dag/week een of twee ouders of bekenden uit de wijk of school als begeleiders en laten hun kinderen in groepen naar school lopen. Een wandelende schoolbus. Voor het extra geruststellende gevoel kunnen de ‘bussen’ op de app gemonitord worden.

Bij een app denk je misschien aan een door wereldvreemde techmagiërs gecreëerde toepassing. Dit product is echter een gezamenlijke creatie van ontwikkelaars én beoogde gebruikers (ouders en kinderen), die samen kwamen in o.a. workshops. Als tovenaars en tovenaarsleerlingen werd gezamenlijk gebrouwen van Malta tot Estland, en van Barcelona tot Delft – tot er een ultiem mengsel uitkwam in app-vorm.

Zoals al het goede, kwam het niet zonder zijwegen tot stand. Ook ontwikkelaars kunnen onderschatten hoeveel kilo een schoolkabouter over een langere afstand kan dragen en niet overal is de infrastructuur coulant naar een wandelende bus. Wel viel gelijk de interesse en gedragsverandering op bij de gebruikers. Niet verwonderlijk, want de applicatie heeft veel voordelen als bijvangst.

Gezonder, veiliger én duurzamer

Als de op kleine beentjes trappelende bus naar school rijdt, zijn er natuurlijk vele ouders die dát stuk niet hoeven te rijden. Dat zorgt voor enorm positieve rimpeleffecten, die elkaar weer versterken.

Ten eerste wordt het verkeer rondom scholen minder, waardoor het voor de kinderen ook direct veiliger wordt. Ook hebben de ouders/verzorgenden meer flexibiliteit in de ochtend. De ouders die wel meelopen, worden ook gestimuleerd in activiteit en voor de kinderen spreekt dat voor zich. Door alle bespaarde ‘wegbrengkilometers’ in de auto, brengt de applicatie ook een stukje duurzaamheid met zich mee. Daarnaast brengt deze frisse blik op de buitenwereld een grotere zelfstandigheid met zich mee bij de kinderen en worden ze zo van jongs af aan gestimuleerd om te bewegen. Dit is behoorlijk noodzakelijk, gezien de dalende lijn van motorische vaardigheden bij kinderen. Na school dan maar meteen je kind laten begeleiden naar een sportklasje met klasgenootjes?

Een simpele download op de telefoon en onze kinderen worden bewuster, gezonder en zijn veiliger rondom hun scholen. De scholen kunnen nu echt beginnen!

 Een aantal voordelen van sCOOL2walk op een rij:


- Meer lichamelijke beweging bij kinderen én begeleiders
- Grotere flexibiliteit bij ouders/begeleiders in de ochtend
- Minder gemaakte kilometers en dus duurzamer
- Veiligere verkeersomstandigheden rondom scholen
- Zelfstandigheid van kinderen wordt vergroot
- Door de coöperatieve ontwikkeling is het een app door én voor gebruikers