Magere voldoende voor wandelen in werkomgeving

donderdag 6 april 2023

Mensen met een zittend beroep op een kantoor- of bedrijventerrein geven hun werkomgeving een krappe voldoende voor wandelen: 6,1. Drie op de tien (29%) geven zelfs een onvoldoende (5 of lager). Ze voelen zich niet genoeg verleid door de omgeving om tijdens een werkdag te wandelen, met name door gebrek aan groen en horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van provincie Utrecht en Wandelnet onder ruim 1.000 respondenten. 

Bijna 4 miljoen Nederlanders zitten dagelijks te lang op een normale werkdag: mensen met een zittend beroep zitten gemiddeld wel 9,1 uur per dag. Dat is veel te lang en slecht voor de gezondheid. "Wandelen is bij uitstek de manier voor werknemers om het langdurige zitten te onderbreken en effectief bezig te zijn met de gezondheid onder werktijd", aldus directeur Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet. "Een korte wandeling zorgt voor extra creativiteit, wandelend vergaderen geeft andere gesprekken en helpt bij sociale contacten.”

Horeca en groen belangrijk

Uit het onderzoek van Kantar Public blijkt dat zes op de tien mensen al wandelen tijdens pauze, een bewijs dat wandelen goed en populair is. Ze doen dat niet alleen omdat het gezond is maar ook vanwege de sociale factor: je wandelt samen met collega’s. Uit het onderzoek blijkt dat de infrastructuur om te wandelen op bedrijventerreinen en kantorenparken redelijk op orde is.

Ook is er met de sociale en verkeersveiligheid niet veel mis: slechts minder dan twee op de tien vinden het onveilig bij het wandelen. Op allerlei verschillende manieren laten respondenten weten dat een groene omgeving aantrekkelijk is om te wandelen. Vergroening van de werkomgeving is het eerste dat ze zouden aanpakken. Daarnaast zijn goede horecavoorzieningen een belangrijke motivator om naar buiten te gaan.

Een groene omgeving is aantrekkelijk om in te wandelen, terwijl horeca een doel geeft om naartoe te wandelen tijdens een (lunch)pauze. Een relatief groot deel van de respondenten is ontevreden over de mate van groen (vier op de tien geven het een matig tot slecht) en de horecavoorzieningen (ook vier op de tien). Tot slot geven meer mensen een matig tot slechte waardering (44%) voor het aantal bankjes dan dat ze het een voldoende of betere waardering geven (32%).

Nog veel te winnen voor de voetganger

Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht: “Lopen is als vervoersmiddel voor de meeste provincies nog onontgonnen terrein. We zijn vooral bezig met fiets, ov en auto, terwijl er nog veel te winnen is voor de loper. Denk aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor wandelaars. En hoe krijgen we aanwonenden aan onze provinciale wegen meer aan de wandel? Hoe bereikbaar zijn onze bus- en tramhaltes voor wandelaars? Ten slotte, ook de inrichting van onze kantorenparken en bedrijventerreinen kan veel beter om mensen met een zittend beroep meer aan het lopen te krijgen.”

Hoe maak je ruimte voor de voetganger? Dat is het thema van het Nationaal Voetgangerscongres op 3 oktober in Amsterdam, het enige vakevent waar lopen in alle facetten centraal staat. Jouw bijdrage is welkom! Meer informatie over hoe je jouw voorstel kunt indienen vind je op Nationaal Voetgangerscongres

wandel tijdens je werk

foto: Binne-Louw Katsma