Singelpark Leiden biedt ruimte aan groen én voetgangers

woensdag 20 januari 2021

Tijdens het volledig online georganiseerde Nationaal Voetgangerscongres op 8 oktober is de allereerste LoopAward uitgereikt. Het Singelpark in Leiden mag zich in deze eer verheugen. Het park is een sterk voorbeeld van de flexibiliteit van onze steden en dorpen. In het park wordt het groen van de stad verbonden met de rijke historie van Leiden.

“Het is een, voor Nederlandse begrippen, groot park”, stelt Frank Kalshoven, landschapsarchitect bij de gemeente Leiden. “Je kunt door het park nu een rondje lopen van zo’n zeven kilometer lang. Eigenlijk bestaat het Singelpark uit een aaneenschakeling van een aantal parken, en je komt dan ook telkens weer in een nieuwe wereld terecht. Het Singelpark geeft zo ook een eeuwenoude plek weer een nieuwe functie. Oorspronkelijk was dit onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, daarna is het nog gebruikt voor begraafplaatsen, molens en later voor zware industrie.  De laatste jaren is het omgetoverd tot openbaar groen.

De gemeente heeft het historische karakter van het park willen behouden. “Neem de oude meelfabriek. Dat is industrieel erfgoed, maar wordt nu helemaal opgeknapt. In de fabriek komen straks woningen. Het lakenpark is een groot parkeerterrein, maar wordt straks ook bij het park getrokken. Ook de Jan van Houtkade wordt aangepast, waar nu nog sprake is van dubbelzijdig parkeren wordt dat straks aan één kant, zodat de andere kant onderdeel wordt van de wandelroute.”

“De aanpak van het Singelpark is ontstaan vanuit een initiatief uit de stad. Deze bewoners vroegen zich af of we niet álle parken aan elkaar konden plakken om zo tot één groot park te komen. Dit is opgepakt door de gemeente, maar vooral ook door de stichting Vrienden van het Singelpark, die bestaat uit inwoners van Leiden. Zo is de vraag vanuit de stad ontstaan om in een middeleeuwse stad met weinig groene ruimte, het groen te versterken.”

Kalshoven wandelt zelf ook graag door het Singelpark, op een steenworp afstand van zijn kantoor. “Op de dag dat alle bruggen af waren, en je dus voor het eerst echt ononderbroken rondje kon lopen, is er een soort evenement georganiseerd, met bandjes en zo. Daar werd ik echt heel blij van. Dan zie je echt hoe het park de stad en de inwoners met elkaar kan verbinden.”

Ook de bruggen kan Kalshoven zeker waarderen. “Maar vergeet vooral de Hortus niet, de ‘moeder’ van het Singelpark.  De bijzondere bomen en beplanting zijn het uitgangspunt geweest voor de historische beplanting van het park.”

 

Lees verder

Éen op de drie thuiswerkers legt ommetje vast in app

22 feb om 15:40 uur
Wandelnet heeft onderzoek gedaan naar hoe (thuis)werkende Nederlanders hun ommetjes afleggen. Wat blijkt: iets…
Lees verder »

Oost-Groningen heeft nu langste fiets- en loopbrug van Europa

1 feb om 15:55 uur
In Oost-Groningen wordt de loper uitgelegd voor fietsers en voetgangers. De langste fiets- en voetgangersbrug van…
Lees verder »

Wandel tijdens je werk-dag op 8 april

20 jan om 11:12 uur
Wandelnet organiseert jaarlijks de Wandel-naar-je-werk-dag. Dit jaar is de dag in een ander jasje gestoken in de…
Lees verder »

Veilige oplossingen voor elk oversteekpunt

5 jan om 08:55 uur
De installaties van Traffic-Care staan bekend als betrouwbaar en degelijk. Zo ook in Lemiers, waar het bedrijf…
Lees verder »

Fietspad van gerecycled beton in Zwolle

4 jan om 11:14 uur
Heijmans heeft op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle een fietspad aangelegd dat grotendeels uit gerecycled…
Lees verder »

Juist nu benieuwd naar de enquêteresultaten

22 dec 2020
Eind van dit jaar is het meest recente periodieke mobiliteitsonderzoek Zuidas voorzien. Begin 2021 zijn de…
Lees verder »

Volop kansen voor aantrekkelijke ommetjes

22 dec 2020
In MobiliteitsPlatform pleiten wij voor meer aandacht in de vakwereld voor het ommetje, een korte aantrekkelijke…
Lees verder »

Webinar Covid, mobiliteit en gebiedsontwikkeling

15 dec 2020
Zijn de veranderingen in reisgedrag blijvend? Niemand die het zeker weet, dat moet de toekomst uitwijzen. Maar wat…
Lees verder »