‘Stedelijke verdichting vraagt om frisse visie op bereikbaarheid’

maandag 7 maart 2022

De algemene kijk op de inrichting van onze leefomgeving verandert en dat vraagt om nieuwe oplossingen om Nederland bereik- en leefbaar te houden. Nu en in de toekomst. Want een bereikbare toekomst gaat niet vanzelf, stelt adviesbureau Empaction

Daar waar de vorming van dorpen en steden vroeger relatief overzichtelijk was, hebben we tegenwoordig steeds vaker met uitdagende vraagstukken op het gebied van verdichting, bereikbaarheid en klimaat van doen. Het huidige gebruik van onze schaarse ruimte kritisch tegen het licht blijven houden is noodzakelijk. Want alleen zo worden innovatieve oplossingen voor de parkeer- en mobiliteitsbranche bedacht en uitgerold.

De mobiliteitswereld is complex: veel verschillende zaken komen er samen. Stedelijke bereikbaarheid is bijvoorbeeld al lang niet meer alleen een logistieke uitdaging. Het is ook een maatschappelijke kwestie geworden. Adviesbureau Empaction durft het hardop uit te spreken: de toekomst ís bereikbaar, maar dat gaat niet vanzelf. “Daar zijn specialisten voor nodig. Personen met deskundigheid en kennis van zaken. Én met een frisse blik.”

Binnenstedelijke verdichtingsopgave

Hebben we het over ‘stedelijke bereikbaarheid’, dan popt bij mobiliteitsadviseurs vaak een aantal lastige kwesties op. Die hebben veelal met recente veranderingen in de wereld van doen. Vooral de thema’s verstedelijking en duurzaamheid zorgen dat de roep om ‘anders’ luider wordt. Ruimte is een schaarser wordend goed, de woningnood is groot, we willen elkaar in een groene omgeving blijven ontmoeten, het aantal verplaatsingen neemt nog steeds toe en de vraag naar parkeerplaatsen blijft groeien. Op de huidige voet verdergaan is dus gewoonweg geen optie meer. 

We staan momenteel aan de vooravond van een belangrijke mobiliteitstransitie. Onder andere door de inzet van deelmobiliteit gaan we in de toekomst waarschijnlijk heel anders met de beschikbare ruimte om. Hoognodig. Want neem de woningbouwopgave in ons land: er is een tekort aan plekken, maar in het komende decennium moeten er – vooral in stedelijk gebied – zo’n miljoen extra huizen uit de grond worden gestampt. En wat te denken van de groene leefomgeving waar we meer dan ooit waarde aan hechten? Ook dat vraagt om ruimte in het geheel. Willen we de woningnood aanpakken en wonen, werken en recreëren aangenaam houden, dan is verandering van de mobiliteitsaanpak een must.

'Willen we de woningnood aanpakken en wonen, werken en recreëren aangenaam houden, dan is verandering van de mobiliteitsaanpak een must'

Van uitdaging naar implementatie

Zelfs voor de kundigste kenners is het bereik- en leefbaar houden van steden een uitdaging van formaat. Dat kunnen ook de adviseurs van Empaction beamen. Aan de hand van actuele oplossingen worden bergen verzet. Werkend beleid maken gebeurt immers niet door enkel in de achteruitkijkspiegel te kijken. Goede implementatie lukt alleen, als we alle verschillende facetten met aandacht behandelen. ‘We’ in de hoedanigheid van gemeenten, ontwikkelaars en mobiliteitsaanbieders, maar uiteraard ook de adviseurs op dit gebied. 

Adviesbureau Empaction is om die reden op zoek naar nieuwe collega’s. Aanpakkers die samen met het huidige team nieuwe wegen in durven te slaan. Open geesten die met een nieuwsgierige blik naar mobiliteit kijken, maatschappelijk betrokken zijn en hun ideeën willen delen om het geheel vooruit te helpen. Dat alles in een plezierige werksfeer, want alleen zo worden de beste oplossingen bedacht. Ben jij iemand die zich over moderne, toekomstgerichte vraagstukken wil buigen? En is het formuleren van frisse visies op bereikbaarheid wel aan jou besteed? Ga snel naar https://werkenbijempaction.nl en wie weet help jij de stedelijke verlichtingsopgave binnenkort eigenhandig op te lossen.