Vrees om ongelukken door online vergaderen vanuit de auto

dinsdag 12 oktober 2021

Verzekeraar Interpolis maakt zich zorgen over het bijwonen van online vergaderingen tijdens het autorijden. Dat zegt Interpolis-woordvoerder Joost van Buchem in het NOS Radio 1 Journaal. Meedoen met online vergaderingen via programma's als Hangout, Teams en Zoom kan leiden tot meer verkeersongelukken, vreest de verzekeraar. Deze programma's maken online vergaderen zo makkelijk dat steeds meer mensen online vergaderingen volgen vanuit de auto.

"Vergadersoftware is een zegen geweest de afgelopen tijd en zal dat ook blijven doen in het steeds meer hybride werken. Maar de software is bedoeld voor thuis, niet voor in de auto. Maar uit onze bedrijfsmonitor van Interpolis blijkt dat maar liefst 20% van de gebruikers overweegt om de software ook tijdens het autorijden te gebruiken. Maar die twee dingen gaat echt niet samen," aldus de woordvoerder.

Of het bijwonen van online vergaderingen tijdens het rijden al tot ongelukken heeft geleid, weet Van Buchem nog niet. "Maar voorkomen is beter dan genezen. En overschatting van het kunnen autorijden en online vergaderen tegelijk ligt op de loer. Ik roep werkgevers dan ook op om hierop actie te ondernemen en dit soort zaken te voorkomen. 70% van de werkgevers heeft hierover namelijk nog geen afspraken gemaakt."

Van Buchem: "Vergaderingen bevatten soms presentaties, meerdere mensen nemen deel en dan wil je vaak ook weten wie wat zegt. En misschien dat je zelf ook moet praten. Dat is bijna onmogelijk als je tegelijkertijd allerlei handelingen moet verrichten achter het stuur. Dat gaat gewoon niet samen." Van Buchem heeft ook een laatste verzoek aan autobestuurders die onderweg zijn en een online meeting moeten bijwonen: "Mocht je toch onderweg zijn en je moet een online meeting in, parkeer dan ergens je auto en woon die vergadering bij vanaf een parkeerplaats."

Interpolis: Vrees om ongelukken door online vergaderen vanuit de auto