Met Artificial Intelligence kan veel meer dan parkeerbeheer

maandag 22 mei 2023

Artificial Intelligence (AI) is allang geen ver-van-ons-bed-show meer, weet Mattias Rouw, business development manager bij ARVOO. “Dankzij AI zijn we met onze camerasystemen in staat om steeds meer objecten te herkennen, waardoor veel meer mogelijk is dan alleen kentekens te registreren voor de controle van parkeerrechten.”

ARVOO, die zich al een aantal jaren op de markt van camerasystemen begeeft, is vooral bekend van de ANPR-systemen die autokentekens registreert voor parkeerhandhaving of bij de slagbomen van parkeergarages. Inmiddels rijden in Nederland zo’n 25 gemeenten met de ScanGenius auto’s rond voor handhaving van parkeerrechten.

Alles in eigen huis

ARVOO ontwikkelt zowel de hardware als de software in eigen huis. De camera’s worden ontworpen, gemaakt, getest en geassembleerd in Nederland. Dat heeft zo zijn voordelen volgens Rouw. “Door te werken met onze eigen camera’s kunnen we de ruwe pixels van de sensor aflezen, daarmee verzamelen we data van uitzonderlijk hoge kwaliteit en wordt de analyse van de afbeelding een stuk beter. Daarnaast ontwikkelen we onze camera’s als een gesloten systeem, de privacygevoelige informatie kan hierdoor niet in verkeerde handen vallen.”

Nauwkeuriger en sneller

De camerasystemen worden steeds nauwkeuriger en sneller. Elk jaar komen er weer nieuwe sensoren bij die nog meer megapixels hebben, nog lichtgevoeliger zijn en informatie nog sneller kunnen uitlezen. De ANPR-camera’s die voorzien zijn van kunstmatige intelligentie kunnen inmiddels veel meer dan alleen autokentekens detecteren. Zo kan het Streetwise camerasysteem graffiti en defecte verlichting opsporen en ongeoorloofde plaatsingen naast ondergrondse afvalcontainers. Rouw: “We streven naar zoveel mogelijk scanmogelijkheden in één auto. En waarom zouden we geen gebruik maken van de mobiliteit die al in de stad aanwezig is? Zoals de stadsbus, taxi, politieauto, ambulance of vuilniswagen. Deze zijn ook te voorzien van onze Streetwise camerasystemen.”

Voor de muziek uit

Met AI breidt parkeerbeheer zich uit naar veel meer doeleinden. “Maar we lopen af en toe voor de muziek uit”, merkt Rouw. “Als het gaat om de automatische detectie van naastplaatsingen, is het inmiddels duidelijk dat gemeenten nog een afhandelingsmethode moeten ontwikkelen die aansluit bij de automatische detectie. Maar het kan ook anders, want het detecteren van parkeer gerelateerde verkeersborden wordt al wel dagelijks ingezet in gemeenten.”

“En in Amsterdam gebruikt men nu scanauto’s die defecte straatverlichting opsporen. Dagelijks worden tot wel tien kapotte straatlantaarns gedetecteerd met een scanauto en deze worden na detectie en review met de Streetwise Software Module Digitaal Schouwen van ScanGo van direct doorgestuurd naar de gemeente. Naar tevredenheid blijkbaar, want onlangs is er een aanbesteding op de markt gekomen voor nieuwe scanauto’s in de hoofdstad waarin deze functionaliteit als eis gedefinieerd is.”

Ontdek de mogelijkheden van AI in parkeerbeheer en nog veel meer! Wil je meer weten? Schrijf je dan in voor het rondetafelgesprek "Wat doe jij met AI?" waarin we dieper ingaan op de toepassingen van kunstmatige intelligentie. Klik hier voor meer informatie: Rondetafelgesprek Wat doe jij met AI?

bron: Arvoo