Unieke samenwerking tussen gemeente Den Haag en politie voor veiliger verkeer

dinsdag 11 april 2023

Foto Shutterstock

De gemeente Den Haag gaat 60 nieuwe interactieve snelheidsdisplays plaatsen. Deze displays zijn niet alleen bedoeld om verkeersdeelnemers feedback te geven over hun snelheid, maar ook om informatie door te geven aan de gemeente over snelheidsoverschrijdingen. Op deze manier kan de gemeente inzicht krijgen in de verkeerssituatie en eventueel maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Hierdoor kan gerichter gehandhaafd worden op locaties waar vaak te hard wordt gereden, wat de verkeersveiligheid in de stad ten goede komt. De informatie wordt gedeeld met de politie, wat een unieke samenwerking oplevert.

De snelheidsdisplays sturen informatie over het rijgedrag door, zodat geregistreerd kan worden hoeveel mensen te hard rijden en op welke tijdstippen dat gebeurt. De borden zijn niet voorzien van een camera en er worden dus niet direct boetes uitgeschreven op basis van de door de displays geconstateerde snelheden.

Tom Beugelsdijk trapt de ‘Rij Rustâââââââââgh’-campagne af

Om bekendheid te geven aan de nieuwe samenwerking met de politie voert de gemeente Den Haag een campagne met posters en social media. Profvoetballer Tom Beugelsdijk werkt mee aan de campagne en lanceert een video waarin hij fungeert als levende snelheidsdisplay. Beugelsdijk wijst weggebruikers op hun rijgedrag met borden waarop zijn bekende ‘Rustâââââââââgh’ en de Haagse uitspraak ‘Lekkâââââââââââh’ staan. Ook wethouder Anne Mulder en verkeersagent Raymond Makkus komen aan het woord over het belang van verkeersveiligheid.

Effectievere handhaving

De nieuwe snelheidsdisplays zorgen voor effectievere handhaving, wat leidt tot een groter gevoel van verkeersveiligheid en een grotere pakkans bij overtredingen. Het gebruik van de snelheidsdisplays is onderdeel van een grotere aanpak van de gemeente Den Haag om de verkeersveiligheid te bevorderen. Hieronder vallen onder andere het verbeteren van de infrastructuur op risicolocaties en het verlagen van de snelheidslimiet van 50 km/u naar 30 km/u. Ook wordt er een educatieprogramma geïntroduceerd om verkeersveilig gedrag te stimuleren.