Betere verkeersdoorstroming in en om Den Haag

maandag 9 december 2013
timer 2 min
De gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland gaan gezamenlijk een verkeersmanagementsysteem aanschaffen. De samenwerking is belangrijk om het verkeer beter te laten doorstromen. 

Betere verkeersdoorstroming in en om Den Haag

Files voorkomen


Door gebruik te maken van hetzelfde systeem kan belangrijke informatie sneller worden uitgewisseld en mogelijke files of opstoppingen in een vroeg stadium voorkomen worden. Het nieuwe verkeersmanagementsysteem moet eind 2014 op de verkeerscentrales van zowel de gemeente Den Haag als de provincie draaien.

Samenwerking belangrijk


Voor wethouder Peter Smit (Verkeer) is de samenwerking belangrijk: “Files en opstoppingen trekken zich weinig aan van gemeentegrenzen en verschillende bevoegdheden. Hoe eerder een mogelijke opstopping gesignaleerd wordt, hoe eerder er op geanticipeerd kan worden. Automobilisten kunnen op tijd worden geïnformeerd en indien nodig omgeleid. Daarmee voorkomen we onnodige files en is de stad beter bereikbaar”.

Interesse


“Doordat we samen één systeem aanschaffen besparen we ook nog eens 25% op de kosten”, aldus gedeputeerde Ingrid de Bondt. “Ook het uitwisselen van informatie tussen de verschillende organisaties wordt eenvoudiger. Daarnaast kunnen ook andere gemeenten eenvoudig worden aangesloten op het systeem. Meerdere gemeenten hebben al interesse getoond om gebruik te maken van het nieuwe systeem.”

Verkeerscentrale

De Haagse verkeersmanagementcentrale bewaakt de verkeersafwikkeling in en om Den Haag. De Zuid-Hollandse voert dezelfde taken uit, gericht op het hele provinciale wegennet. Op basis van camera’s en meetpunten op de weg wordt de doorstroming van de weg van minuut tot minuut gemonitord. Ook berichten via sociale media en meldingen van verkeersincidenten worden door de wegverkeersleiders meegenomen. De centrale verwerkt deze informatie en maakt op basis van de deze informatie constant een analyse van de verkeerssituatie op de weg. Als een aanrijding plaatsvindt, aan de weg wordt gewerkt of tijdens een evenement het extra druk is op de weg, kunnen de medewerkers op de centrale het verkeer zo nodig omleiden. Vanuit de centrale kunnen onder meer de verkeerslichten bediend worden en de juiste teksten op routeinformatiepanelen worden getoond.

Achtergrond

De wegen rondom Den Haag behoren tot de drukste van Nederland. Dagelijks rijden zo’n 45.000 automobilisten Den Haag in en uit. De provincie beheert 525 kilometer asfalt, Den Haag meer dan 1.100 kilometer. Samen beheren zij meer dan 400 verkeerslichten, 110 dynamische informatiepanelen en maken zij gebruik van zo’n 400 verkeerscamera’s.