BIM Award voor bouwcombinatie Sas van Vreeswijk

maandag 11 december 2017
timer 2 min
Bouwcombinatie Sas van Vreeswijk won de 'BIM Award van het jaar' vanwege het gebruik van het Bouw Informatie Model (BIM). Het was de eerste keer dat de award werd uitgereikt.

Het EBP (European & Belgium Public procurement) riep de BIM Awards 2017 in het leven om opdrachtgevers, bouwondernemingen en projectleiders de gelegenheid te bieden hun samenwerkingsproces en beheersing van het werken met een Bouw Informatie Model te belichten. BIM is een methodiek waarbij alle actoren uit het proces samenwerken vanuit een 3D-informatiemodel van het project. Het project wordt vanuit BIM eerst virtueel gebouwd.

Risicogestuurd

Bouwcombinatie Sas van Vreeswijk, gevormd door Heijmans, Besix en Jan de Nul, realiseert in opdracht van Rijkswaterstaat de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van een derde kolk in de Prinses Beatrixsluis bij Nieuwegein. Vooral de risicogestuurde BIM-aanpak die een breed scala aan toepassingen voor BIM, GIS en informatiemanagement integreert, heeft indruk gemaakt op de juryleden.


Andere genomineerde projecten zoals de Velsertunnel (infrastructuur), Terraced Tower (commercieel) en Algemeen Ziekenhuis Mechelen (overheid), moesten het voor de BIM Award van het jaar 2017 afleggen tegen het BIM-dossier van de Prinses Beatrixsluis.

Infrastructuurprojecten

Het project Renovatie Velsertunnel van bouwcombinatie Hyacint heeft de EBP BIM Award 2017 in de categorie infrastructuurprojecten gewonnen. Ook bij dit project zijn zowel Besix als iNFRANEA betrokken en noemde jurylid Jordy Brouwers de risicogestuurde BIM-aanpak en een koppeling tussen het BIM en de SE-database onderscheidende innovaties.