Brainport krijgt permanente testomgeving verkeerssystemen

dinsdag 12 juli 2011
timer 2 min
Zo'n twintig bedrijven, wegbeheerders en kennis¬instellingen gaan samen in de regio Eindhoven - Helmond een permanente testomgeving voor slimme verkeers-systemen realiseren. Doel is de ontwikkeling van  innovatieve mobiliteitstoepassingen te versnellen en de Nederlandse toppositie in Europa te versterken. De A270 testfaciliteiten maken deel uit van de testomgeving.
Brainport krijgt permanente testomgeving verkeerssystemen

De permanente, geïntegreerde testomgeving heeft als werktitel de Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility (DITCM). Het is voortgekomen uit de samenwerking van een aantal deelnemers in lopende projecten. De kern ligt in het delen van kostbare faciliteiten en het gezamenlijk werken aan innovatieve verkeersystemen voor een betere doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Naast een test- en experimenteercentrum gaat het vooral om het gezamenlijk ontwikkelen van een brede kennisbasis, die nodig is om de systemen effectief en betaalbaar te maken.


Sneller oplossingen voor files


Projectleider Joëlle van den Broek van TNO, namens de samenwerkende partijen: “De overheid geeft bij het oplossen van mobiliteitsvraagstukken hoge prioriteit aan het beter benutten van de bestaande wegen. Innovatieve technieken, zoals coöperatief rijden waarbij auto's met elkaar en met systemen langs de weg communiceren, kunnen een essentiële bijdrage leveren aan het oplossen van de files en een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid. De intensieve samenwerking tussen overheidspartijen, ondernemingen, onderwijs- en kennisinstellingen die de Brainport regio zo uniek maakt, zorgt ervoor dat er sneller betere producten beschikbaar komen. Deze ook internationaal gezien vooruitstrevende samenwerking zal leiden tot een sterkere concurrentiepositie van de deelnemende bedrijven.”


Krachtenbundeling


Voor de samenwerking van alle partijen in de hele keten van concept tot grootschalige praktijkproeven en daadwerkelijke invoering van een product, worden een organisatie en een innovatiemodel opgezet. Het aantal partijen dat het belang van samenwerking onderkent en wil participeren in de testomgeving blijft groeien. De bedrijven, kennisinstellingen en overheden die voor DITCM hun krachten bundelen zijn TomTom, NXP Semiconductors, Peek Traffic, Logica, DAF, Navteq, IBM, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, Brainport Development, de gemeente Helmond, TU Eindhoven, TU Delft, NHTV, Fontys Hogeschool, HTACampus, HTAS Automotive Innovation en TNO.

Terug naar overzicht nieuws >>>

</