Drone ingezet voor verkeersonderzoek

donderdag 7 november 2013
timer 2 min
Voor de gemeente Zeist onderzoekt Antea Groep de verkeersstromen op het kruispunt Geroplein. Hierbij wordt een innovatieve onderzoeksmethode ingezet: een op afstand bestuurbare onbemande helikopter uitgerust met een hoge resolutie camera.

Drone ingezet voor verkeersonderzoek

De gemeente Zeist zoekt naar een passende, robuuste en toekomstvaste inrichting voor de complexe verkeerssituatie op het Geroplein. Aan de Antea Groep is gevraagd om de huidige situatie zowel kwantitatief als kwalitatief in beeld te brengen. En op basis van deze resultaten een onderbouwd voorstel te doen voor een nieuwe inrichting of aanpassing van het verkeersplein.

Wethouder Johan Varkevisser: “We zien dit onderzoek als een investering in een duurzame verkeersoplossing. Het plein is een ingewikkeld kruispunt dat bestaat uit drie t-splitsingen. Nu we toch aanpassingen moeten doen, willen we kijken hoe we het verkeer zo optimaal mogelijk laten doorstromen met het oog op de verkeersveiligheid en het tot stand brengen van een oplossing die de komende 20 jaar mee kan.”

Inzicht door overzicht


Met behulp van diverse onderzoeksmethoden worden de verkeersstromen op het Geroplein in beeld gebracht. Één van deze methoden is een op afstand bestuurbare onbemande helikopter. Deze helikopter (in de volksmond vaak drone genoemd) neemt vanuit de lucht de gehele verkeerssituatie met een hoge resolutie camera op.  De inzet van onbemande helikopers voor verkeersonderzoeken is een nieuwe onderzoeksmethode die Antea vaker toe wil passen. Het is effectief en kostenbesparend en geeft inzicht in het verkeerskundige én menselijk functioneren.  Ook in Zeist moeten de beelden naast een totaalbeeld van het verkeerskundige functioneren ook inzicht geven in het gebruik en verkeersgedrag van de verschillende weggebruikers. Dit gebruiken we om te komen tot een technische en mensgerichte oplossing.

Inzet helikoper voldoet aan huidige wet en regelgeving


Het onderzoek met de helikopter voldoet aan de privacywetgeving en aan de eisen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet de potentie in luchtopnames voor verkeerskundige analyses. Antea zet deze innovatieve wijze van verkeersonderzoekin voor de gemeente Zeist en voert dit onderzoek samen met haar partners DTV Consultants en Skyvision uit. MENS Zeist stelt een deel van haar bedrijventerrein beschikbaar om het onderzoek mogelijk te maken.