Dronevlucht van ruim 600 kilometer door Europa

dinsdag 14 maart 2023

Op woensdag 5 oktober 2022 vertrok een team van Antea met een drone vanuit Oranjewoud, op zaterdagmiddag 8 oktober kwam de drone volgens planning in Kopenhagen aan. Zondag was de finish en vond het officiële moment bij het ARKEN museum plaats.

Vijf dagen na vertrek uit Oranjewoud is de drone van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group geland in Kopenhagen. Waar de voorbereiding van de 611 kilometer lange vlucht van het Friese dorp naar de Deense hoofdstad nog voor de nodige hoofdbrekens zorgde, verliep de uiteindelijke reis vrijwel geheel op rolletjes. Na aankomst bij het ARKEN Museum voor Moderne Kunst overhandigde Antea Group een klein kunstwerk dat de drone op zijn reis had meegenomen. Het museum bedankte met een kunstwerkje van een kluut, als migratievogel symbool voor de reis van de drone over drie landen.

Tanja Lendzion, CEO van Antea Group Nederland, gaf het startsein voor de vlucht en stopte een kunstig beschilderde ‘message in a bottle’ in het bagagevak van de drone. “Wij zijn dit avontuur onder meer aangegaan om te laten zien hoe je door innovatie en pionierszin mensen over grenzen met elkaar kunt verbinden. Ik ben trots op de collega’s die dit hebben bewezen met deze geslaagde dronevlucht. Over zowel techniek als wet- en regelgeving hebben we enorm veel geleerd. Die kennis en ervaring willen we delen met de politiek, door het aanbieden van de resultaten aan de Tweede Kamer.”