Exploitatie onzeker door slagboomheffing

donderdag 21 juli 2011
timer 2 min
Exploitatie onzeker door slagboomheffing De exploitatiemodellen van de te bouwen garages Blerick en Stadskantoor van de gemeente Venlo staan onder druk omdat hierbij geen rekening is gehouden met BTW afdracht welke geldt per 1 juli jl.
  Exploitatie onzeker door slagboomheffing




Eerder in gelijk gesteld

De Hoge Raad had in 2010 Venlo in het gelijk gesteld in de procedure tegen BTWheffing op de inkomsten parkeerbelasting bij slagboomparkeerplaaten. De Staatssecretaris Financiën heeft door een wijziging van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 (per 1 juli 2011) beoogd dat toch 19% BTW betaald moet worden over de inkomsten slagboomparkeren. Dit heeft grote consequenties bij de te bouwen garages Blerick en Stadskantoor, omdat in de exploitatieberekeningen geen rekening is gehouden met BTWafdracht.

Venlo heeft drie mogelijke besluiten overwogen:


1. Akkoord gaan met BTWafdracht en deze gewoon betalen. Verlies moet dan op andere manier opgevangen worden, bijvoorbeeld door tariefsverhoging.
2. Geen fysieke barrières m.a.w. het verwijderen van de slagbomen om zo het BTW regime slagboomparkeren te omzeilen (dit levert een behoorlijk desinvestering op, dit vraagt een behoorlijke investering en de exploitatielasten stijgen)
3. Besluitvorming van de Staatssecretaris aanvechten door:
a. aangifte omzetbelasting indienen en er tegelijkertijd bezwaar tegen maken of (vraagt een kleine investering, maar kan financieel veel opleveren) of
b. geen aangifte omzetbelasting indienen, de naheffing afwachten en daar bezwaar tegen maken (vraagt een kleine investering, het financieel resultaat is onzeker ivm boetes en rentevergoedingen)

Wél betalen en direct bezwaar maken

Alle varianten (en risico's) overziende is gekozen voor variant 3a. De inschatting is dat de gemeente een goede kans maakt om de procedure te winnen en dat levert een aanzienlijk financieel voordeel op. De kosten die de gemeente in de procedure moet investeren zijn relatief beperkt ten opzichte van de mogelijke financiële voordelen die dit uiteindelijk op kan leveren. De overige risico's zijn beperkt door de afdracht onder protest te doen sluit men de risico's van boetes en rentevergoedingen uit. In het slechtste geval bij het verliezen van de procedure is de gemeente de proceskosten kwijt.

 

Lees ook: Slagboomheffing per 1 juli 2011
 

Terug naar overzicht ParkeerNieuws >>>