FAST: de voorspellende groene golf

dinsdag 21 april 2015
timer 2 min
Met FAST introduceert Royal HaskoningDHV een nieuwe kijk op netwerkregelingen. Op basis van actuele tel gegevens en historische verkeerspatronen wordt elke vijf minuten een voorspelling gedaan van het verkeersaanbod in het komende half uur. Met deze voorspelling worden de verkeerslichten elke vijf minuten geoptimaliseerd om de doorstroming in het betreffende gebied zo goed mogelijk te laten zijn. Twee algoritmes uit de verkeersregeltechniek en de verkeersmodellen zijn hiervoor gecombineerd.

Er ontstaat zo een groene golf die is voorbereid op het verwachte verkeersaanbod in het komende kwartier. Dit voorkomt onnodig wachten en onveilige situaties bij de verkeerslichten. Deze adaptieve netwerkregeling is uniek. Door de techniek, de bredere kijk op verkeersmanagement door het betrekken van inzichten op bereikbaarheid en leefbaarheid, en doordat FAST fabrikan onafhankelijk toepasbaar is.

 

Online en realtime optimalisatie

Continu wordt de verkeersdrukte gemeten. Op basis van de actuele telling en historische gegevens wordt met een online verkeersmodel een korte termijn voorspelling gedaan voor het verwachte verkeersaanbod. Deze voorspelling wordt gebruikt om met behulp van TRANSYT Online de instellingen van de verkeerslichten te optimaliseren. Verliestijd en stops worden geminimaliseerd en zo ontstaan dus automatisch 'op maat' groene golven die passen bij het actuele verkeersaanbod. Via een (naar wens te configureren) dashboard kan de wegbeheerder de werking van het systeem monitoren en aanpassen.

Geslaagde pilot in Deventer

In 2013 is FAST live gegaan in een pilot project in Deventer. Het technisch functioneren is daarmee bewezen. FAST communiceert bij de Gemeente Deventer via de verkeersmanagementcentrale Dev-IS. Verbinding met elk gewenst verkeersmanagementplatform is denkbaar. Ook is het mogelijk om FAST rechtstreeks met de VRI's te koppelen.

 

FAST was genomineerd voor de Vernufteling 2015, een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Die prijs ging naar Nelissen voor een kasproject voor de RAI, maar Royal Haskoning DHV won wel de publieksprijs met de Kantelsluis. 

FAST kan in elke moderne verkeersregelautomaat van welke leverancier dan ook worden toegepast