Frisse uitstraling voor gerenoveerde Julianabrug

woensdag 14 september 2016
timer 2 min
Door het ongeluk met het brugdek kent heel Nederland de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Inmiddels is de renovatie afgerond en is de brug op 20 juni officieel geopend. Ontwerpbureau ipv Delft zorgde in opdracht van Witteveen+Bos voor het nieuwe uiterlijk van de brug, die nu weer decennia mee kan.

Het bewegingswerk en het beweegbare brugdek waren op het einde van hun levensduur en aan vervanging toe. De gemeente greep deze noodzakelijke renovatie aan om gelijk de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Naast een nieuw beweegbaar brugdek heeft de brug uit de jaren vijftig ook geluidsabsorberend asfalt en glazen geluidsschermen gekregen. Tegelijkertijd is het brugwachtershuisje gerenoveerd.

 

Esthetisch ontwerp

ipv Delft stelde samen met de gemeente het beeldkwaliteitsplan op voor de ‘nieuwe’ Julianabrug en maakte het ontwerp voor de geluidsschermen. De glazen schermen zijn één of twee meter hoog, afhankelijk van de naastgelegen bebouwing. Voor de benodigde geluidsreductie volstaat een scherm van één meter hoog. Uit esthetisch en praktisch oogpunt is ervoor gekozen geluidsscherm en hekwerk te combineren in één scherm. De zelfdragende glazen panelen hebben een bamboe handregel. Op de onderste strook van het scherm is een subtiel streeppatroon aangebracht, dat verwijst naar het spijlenhekwerk dat oorspronkelijk op de brug stond. Boven de watergang is de naam van de brug in het streeppatroon opgenomen.

 

Silhouet

Waar het originele hekwerk is vervangen door een moderne variant, is bij het brugwachtershuisje het omgekeerde gebeurd. Daar zijn de trespa-platen en kunststof kozijnen die enkele decennia geleden waren aangebracht juist verwijderd om het geheel in zijn originele staat terug te brengen. Zo komt het huisje aanzienlijk beter tot zijn recht. ’s Avonds licht het gerenoveerde brugwachtershuisje als een lampion op dankzij de intern aangebrachte blauwe verlichting. Wie goed kijkt, zal in het huisje bovendien het silhouet van Juliana’s hoofd ontwaren. Verder bestond de renovatie onder meer uit het verven van de gehele onderbouw in een nieuwe kleurcombinatie, het vervangen van de verlichting onder de aanbruggen en het vervangen van twee van de bestaande trappen door exemplaren met een flauwere helling, om de fietstoegankelijkheid te verbeteren.

Lees verder

51e Gebruikersdag: Coronamaatregelen veroorzaken nieuwe verkeersregeldilemma’s

29 jun om 16:32 uur
“We moeten meer weten over fiets- en voetgangers en ov-bezettingsgraden”
Lees verder »

De straat op maat

29 jun om 15:46 uur
Als ontwerpers van de openbare ruimte werken we aan aantrekkelijke, groene en bereikbare steden en dorpen. We zijn…
Lees verder »

Van Brienenoordbrug krijgt opknapbeurt

23 jun om 10:16 uur
Vanaf 2025 krijgt de inmiddels verouderde Van Brienenoordbrug een flinke opknapbeurt. De boogbrug richting…
Lees verder »

Sweco levert GeoWeb-software aan Rijkswaterstaat

22 jun om 10:59 uur
Ingenieursadviesbureau Sweco gaat de komende 5,5 jaar GeoWeb-software leveren aan Rijkswaterstaat. Met GeoWeb…
Lees verder »

Het nieuwe normaal in binnenstad en dorpskern: hoe dan?

28 mei om 12:06 uur
Nu Nederland voorzichtig de eerste stappen uit de intelligente lockdown zet, neemt het aantal bewegingen ook weer…
Lees verder »

Podcast: een blokje om met XTNT

26 mei om 11:35 uur
Waarschijnlijk breng je momenteel veel tijd door achter je beeldscherm en ben je tegelijkertijd op zoek naar…
Lees verder »

Rotterdams experiment: meer ruimte voor fiets rondom Erasmusbrug

26 mei om 09:33 uur
In Rotterdam krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte rondom de Erasmusbrug om over te steken en voor te…
Lees verder »

Gratis webinar: Het nieuwe normaal in de fysieke leefomgeving

28 apr om 16:12 uur
Hoe komen we samen tot het nieuwe normaal in de fysieke leefomgeving? Wat spreken we af, met wie, voor wie? Leer…
Lees verder »