Infra voor dynamisch lichtmanagement

donderdag 29 september 2011
timer 3 min
Nog steeds wordt meer dan 25 procent van het energiebudget van een gemeente verspild aan overbodige verlichting. Verlichting brandt waar het niet nodig is en waar het wel nodig is brandt het gedimd of zijn lichtmasten defect. Dynamische verlichting op basis van werkelijke behoefte biedt een oplossing.
Infra voor dynamisch lichtmanagement



Realtime en online


Huidige systemen bieden beperkte functionaliteit in een gesloten concept. Het Elspec EUREL concept biedt een innovatief realtime en online dynamisch lichtmanagement systeem, gebaseerd op open internationale standaarden, waardoor het systeem flexibel uit te breiden en te integreren is, maar ook volledig nieuwe toepassingen kan ondersteunen. Het systeem is geschikt voor industrieterreinen, binnensteden en fietspaden.

Van statisch naar online


Met het EUREL systeem veranderen statische lichtmasten in online aanstuurbare dynamische verlichtingsgebieden, welke de verlichting aanpassen aan de actuele behoefte. Lichtmasten zijn functioneel in groepen te verdelen en individueel of per groep aanstuurbaar. Per groep kunnen dimschema's worden bepaald via een eenvoudige online interface. Dimschema kunnen worden aangepast op basis van verkeersdichtheid, weersomstandigheden of andere lokale of externe triggers. Op elk moment kunnen lichtmasten worden aangestuurd om in de kortst mogelijke tijd naar maximaal licht te regelen, bv. bij calamiteiten. Deze calamiteit aansturing kan volledig on-line plaatsvinden, door daarvoor geautoriseerde personen/systemen.

Monitoren


Het EUREL systeem monitort de lichtmast, met betrekking tot energieverbruik, branduren en storingen. Storingen worden real-time (bijvoorbeeld per SMS) of dagelijks gerapporteerd. Per lichtmast kan externe load worden geschakeld. Individueel of aangestuurd door het dimschema.

Volledig draadloos


Het EUREL systeem is volledig draadloos, vormt automatisch een volledige redundant mesh netwerk gebaseerd op internationale standaarden. Hierdoor kan hetzelfde netwerk worden gebruikt voor aanvullende diensten, zoals omgeving monitoring (geluidsdruk, luchtkwaliteit, wateroverlast, verkeersdrukte, lichtintensiteit, energie, etc.), verkeersroutering (aansturing van dynamische informatie borden) etc.

Gezamenlijke ontwikkeling


Het EUREL systeem is een gezamenlijke ontwikkeling van Elspec en Munisense. Het EUREL systeem maakt slim gebruik van het nieuwe innovatieve draadloze sensornetwerk technologie, gedistribueerd meten en het Internet gebaseerde INSIGHTNOW™ platform van Munisense. Het INSIGHTNOW™  platform is universeel real-time meet en actuatie platform geoptimaliseerd voor kritische infrastructuren. Het platform wordt in verschillende toepassingen met een groot aantal gemeenten en bedrijven gebruikt.

Volgende stap


Dion Gigengack: “ Het EUREL systeem is een volgende stap in de richting van slimme en duurzame infrastructuren en sluit naadloos aan bij het Elspec portfolio. Het EUREL systeem beperkt zicht niet tot verlichting alleen, maar is een integraal concept voor slimme infrastructuren, waardoor de klant flexibiliteit en toekomstvastheid kan worden geboden.”
 

Terug naar overzicht producten >>>