Ingebruikname nieuw asfaltmaterieel voor transitie naar emissieloos bouwen

donderdag 29 februari 2024

Heijmans heeft een volledig elektrische asfaltspreidmachine, elektrische wals en elektrische kleefwagen aangeschaft om de transitie naar emissieloos bouwen te versnellen. Het asfaltmaterieel is voor het eerst gebruikt bij een asfaltvervanging in Amsterdam. De asfaltspreidmachine is gemaakt door de Duitse fabrikant Dynapac en is ‘s werelds eerste machine in zijn soort die ‘af fabriek’ geheel elektrisch is geleverd.

Door de aanschaf van dit asfaltmaterieel kan Heijmans het asfaltwerk volledig elektrisch uitvoeren. Het opladen van de batterijen gebeurt met groene stroom.

Emissieloos werken

Het bedrijf wil vanaf 2030 volledig emissieloos werken, dus zonder uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Een emissieloze bouwplaats krijgt de hoogste prioriteit, met speciale aandacht voor de elektrificatie van zwaar bouwmaterieel. Tot nu toe investeerde Heijmans in zo’n vijftig met dieselmotoren aangedreven machines die zijn omgebouwd tot geëlektrificeerde varianten. Met de aanschaf van ‘s werelds eerste volledig elektrische asfaltspreidmachine ‘af fabriek’ zijn er nu nieuwe mogelijkheden om duurzamer te bouwen.

Productielijnen ombouwen

“Net zoals bouwbedrijven staan ook fabrikanten van bouwmaterieel aan de vooravond van een grote transitie,” aldus senior inkoper Peter Schellekens van Heijmans. “Veel aanbieders willen graag de overstap naar elektrisch maken, alleen is de afzetmarkt daarvoor nog te klein. De vraag naar elektrisch bouwmaterieel komt nu hoofdzakelijk uit Noorwegen en Nederland. Dat is niet genoeg om een hele productielijn om te bouwen. Dynapac is die uitdaging wel aangegaan en levert nu als eerste goed geteste, volledig elektrische asfalteermachines.”   

Gewenningsfase

Heijmans zal de asfaltspreidmachine voornamelijk inzetten in de stedelijke omgeving, omdat daar het voordeel van wegwerkzaamheden zónder uitlaatgassen onmiskenbaar groot is – zowel voor omwonenden als wegwerkers. Na een korte gewenningsfase zal de machine daarna intensief worden gebruikt door heel Nederland.