IPO presenteert nieuw rekenmodel lichtvervuiling

maandag 5 maart 2012
timer 2 min
IPO presenteert nieuw rekenmodel lichtvervuiling Namens de gezamenlijke provincies presenteert het Interprovinciaal Overleg (IPO) een rekenmodel voor het berekenen van de invloed van verlichting op de omgeving, en de effecten van maatregelen aan lichtbronnen in een bestaande situatie. Met deze software heeft Nederland een wereldprimeur.
IPO presenteert nieuw rekenmodel lichtvervuiling


Effecten meten

Met het Rekenmodel IPOLicht kunnen de effecten op hemelhelderheid en horizonvervuiling van ontwikkelingen of maatregelen kwantitatief worden bepaald. Het model is van toepassing op onder meer openbare verlichting, kassen, sportverlichting, reclameverlichting en gevelverlichting. Dit instrument kan worden gebruikt bij ruimtelijke processen als gebiedsontwikkeling en -inrichting, ter ondersteuning van beleidskeuzes en bij vergunningverlening. Het rekenmodel is kosteloos en bestemd voor provincies, gemeenten en milieudiensten, maar ook voor advies- en ingenieursbureaus. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) is medefinancier.

Waarom dit rekenmodel?


De IPO verklaart zelf de behoefte aan dit rekenmodel: 'Het gebruik van kunstlicht is in ons land substantieel toegenomen. Lange tijd is licht geassocieerd met positieve gevoelens zoals veiligheid en gezelligheid, terwijl duisternis verbonden werd met zaken die het daglicht niet konden verdragen. De laatste jaren is er een kentering gaande. Duisternis wordt 'herontdekt' als oerkwaliteit, die net als rust en stilte bescherming verdient. Daarnaast groeit het bewustzijn dat licht niet altijd en overal gewenst is. Kunstlicht heeft 's nachts een verstorende werking op mensen, dieren en planten. Bovendien kost het veel energie. De satellietbeelden waarop te zien is dat Europa en met name Nederland 's nachts baden in een zee van licht, roepen bij veel mensen bezorgdheid op. Die bewustwording over lichtvervuiling maakte dat beleidsmakers, uitvoerders zoals vergunningverleners, en wegbeheerders, een instrument wilden om de effecten van lichtbronnen op de omgeving te kwantificeren en voorspellen.'
   

Meer informatie


Voor nadere inhoudelijke informatie over dit rekenmodel kunt u contact opnemen met de trekkers van het project, mevrouw Marian van Asten van de provincie Utrecht (via afdeling Communicatie, Marlies Verhoef T 030-2582007) of de heer Wim Gerritsen van de provincie Overijssel (T 038-4997507). De snelstartgids geeft informatie over het gebruik van de Rekenmodel IPOLicht software.

Download hier de snelstartgids.   
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

</