Kentekenregistratie voor onderzoek weggebruik

maandag 5 november 2012
timer 2 min
Rijkswaterstaat voert op een vijftal rijkswegen in Zuid-Holland een jaarlijks onderzoek uit naar weggebruik, om een beeld te krijgen van de herkomst en de bestemming van personenauto's en vrachtverkeer op de rijkswegen in Zuid-Holland.

Kentekenregistratie voor onderzoek weggebruik

Informatie opleveren


Verder moet onderzoek onder het vrachtverkeer informatie opleveren over de intensiteit van het goederenvervoer in en buiten de spits, de goederensoorten die over de weg worden vervoerd en de omvang en frequentie van het vrachtverkeer. De opgedane kennis over het weggebruik kan gebruikt worden voor een project als Beter Benutten Ruit Rotterdam of voor mobiliteitsmanagement bij ombouw A15 Maasvlakte-Vaanplein.

Registreren


Met camera’s worden de kentekens van passerende personenauto’s en vrachtauto’s geregistreerd. Op dinsdag 6 november vindt kentekenregistratie plaats op de volgende zes locaties in beide richtingen op de:
- A13 tussen Delft-Zuid en Berkel en Rodenrijs;
- A15 tussen Spijkenisse en Hoogvliet;
- A16 tussen Knooppunt Ridderkerk 2 en Hendrik Ido Ambacht;
- A20 tussen Maassluis en Vlaardingen West;
- A20 tussen Nieuwerkerk en Moordrecht;
- A27 tussen Knooppunt Gorinchem en Noordeloos.

Brief


Een deel van de geregistreerde kentekenhouders krijgt een brief thuis gestuurd met het verzoek deel te nemen aan het onderzoek van Rijkswaterstaat naar het gebruik van de rijksweg. Selectie vindt plaats aan de hand van een steekproef.
Rijkswaterstaat gebruikt de adresgegevens eenmalig en alleen voor dit onderzoek. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en na het onderzoek vernietigd.

Aandachtspunten


Aandachtspunten voor personenauto’s tijdens het onderzoek zijn onder andere de motieven voor het gebruik van de auto en opvattingen over openbaar vervoervoorzieningen rond de rijksweg. Om een goed beeld te krijgen van het weggebruik in de gehele provincie Zuid-Holland voert Rijkswaterstaat jaarlijks, op steeds verschillende rijkswegen, een dergelijk verkeersonderzoek uit.