Lichtmast die fijnstof afvangt

woensdag 6 juni 2012
timer 2 min
Eind mei heeft Ziut BV een lichtmast geïntroduceerd die naast het verlichten van de straat, ook fijnstofdeeltjes afvangt. Dit fijnstof reductiesysteem (FDRS) voor lichtmasten is ontwikkeld in nauwe samenwerking met BAM Infratechniek.
Lichtmast die fijnstof afvangt

Volksgezondheid


Fijnstof vormt al sinds jaar en dag een probleem voor de volksgezondheid. Bovendien kunnen normoverschrijdingen van een te hoge concentratie leiden tot hoge boetes, of zelfs tot het vertragen en stoppen van bouwprojecten of de aanleg van wegen. Ziut heeft nu de oplossing om de luchtkwaliteit te verbeteren. Door fijnstof reductiesystemen aan lichtmasten te plaatsen, kan een substantiële hoeveelheid fijnstof uit de lucht worden afgevangen. Dankzij de toepassing aan lichtmasten gebeurt dit dichtbij een voorname bron: direct langs de weg waar auto's veel fijnstof uitstoten. Er hoeft geen nieuw straatmeubilair te worden geplaatst, maar de bestaande lichtmasten kunnen worden gebruikt.

Masterclass


Op 21 mei organiseerde Ziut samen met Gemeente Utrecht en Agentschap NL de Masterclass Duurzame Openbare Verlichting. Op het stadhuis van Utrecht kwamen zo'n 40 wethouders van diverse Nederlandse gemeenten bijeen om praktische toepassingen van duurzame openbare verlichting met elkaar te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst is de eerste lichtmast met het fijnstof reductiesysteem onthuld.

Reductiesysteem


Het fijnstof reductiesysteem voor lichtmasten is ontwikkeld in samenwerking met BAM Infratechniek. Het systeem maakt gebruik van een innovatieve techniek, naar een conceptidee van Jan Marijnissen en Rein Roos. Het idee is eenvoudig: er wordt een
systeem met elektrostatische werking gecreëerd op een plek waar fijnstofdeeltjes langskomen. Elk deeltje dat langskomt krijgt een kleine positieve lading mee. Vervolgens worden ze als een magneet aangetrokken door speciale platen, waar ze neerslaan. Zo verdwijnt fijnstof uit de lucht. In de toepassing op de lichtmast past dit proces in een handzaam cilindervormig apparaat. Komende tijd wordt dit systeem verder geoptimaliseerd.

Windstil en droog weer


Fijnstof vormt bij uitstek een probleem bij windstil en droog weer. Dan worden de stofdeeltjes immers niet weggeblazen door de wind of neergeslagen door de regen. Uit proeven van BAM Infratechniek en de gemeente Amstelveen met deze fijnstof
reductietechnologie is gebleken dat een fijnstofreductie van 30% of meer behaald kan worden, juist onder droge omstandigheden en bij lage windsnelheden. Bijvoorbeeld 's avonds, 's nachts of in de vroege ochtend. De gemiddelde reductie onder alle omstandigheden lag rond 10%.

 

Terug naar overzicht producten >>>