Merendeel kunstwerken Buitenring gereed

dinsdag 27 maart 2018
timer 2 min
In Zuid-Limburg vordert de aanleg van de Buitenring gestaag. Inmiddels is ruim de helft van het tracé in gebruik. Ipv Delft ontwierp alle geluidsschermen en 35 bruggen op en over de 26 kilometer lange nieuwe autoweg. Een groot deel hiervan is al gerealiseerd.

De Buitenring Parkstad Limburg (BPL) kent een grote verscheidenheid aan kunstwerken: viaducten, bruggen, tunnels, spoorkruisingen en ecoducten. Ipv Delft ontwierp ze binnen het kader van het provinciaal inpassingsplan en het landschapsontwerp van H+N+S landschapsarchitecten. Belangrijkste uitgangspunt: de nieuwe rondweg moet zichtbaar deel uitmaken van het Limburgse landschap. Ipv Delft vertaalde die eis naar groene, glooiende taluds langs de route en als contrast juist heel stoere, betonnen kunstwerken die de Buitenring kruisen.

 

De kunstwerken zijn ingedeeld in een aantal vormfamilies: knopen, kruisingen, beekdalkruisingen en doorboringen. Elk van deze vormfamilies heeft haar eigen kenmerken, maar past ook binnen de overkoepelende identiteit van de Buitenring. Hoofdelement van deze identiteit is een strakke, robuuste randligger die niet verjongt maar de gehele constructiehoogte laat zien. De steunpunten liggen iets terug ten opzichte van de randliggers, zodat de horizontale lijnen dominant zijn. Schaduwgroeven in de randelementen zorgen voor een beeld dat subtiel verandert met de stand van de zon. De taluds langs de autoweg zijn ter hoogte van de kunstwerken bekleed met schanskorven vol lichtbruine breuksteen.

Startpunt

Naast bovengenoemde vier typen kunstwerken, is een aantal specials ontworpen voor locaties die qua functie en karakter sterk afwijken van de rest en daarom een specifieke aanpak vereisten. Zo ontwierp ipv Delft voor het spoor van het Miljoenenlijntje bij Kerkrade een spoorbrug, ecoduct en voetgangersbrug ineen. Dit kunstwerk heeft een hekwerk van geperforeerde staalplaat dat aan de ene zijde lokale flora en fauna uitbeeldt en aan de andere zijde spoor en mijnbouw. Door geïntegreerde ledverlichting zijn deze beeltenissen straks ook ’s avonds zichtbaar. Andere specials zijn onder meer het startpunt van de BPL bij knooppunt Nuth en de kruising van de Geleenbeek, beide nog in aanbouw.

 

De speciaal voor de Buitenring ontworpen geluidsschermen bestaan uit een stalen frame met daartussen glazen en betonnen panelen voorzien van een streeppatroon. Bij Brunssum is het glazen geluidsscherm toegepast als luifel, op andere locaties doet het dienst als stikstof- of stoomscherm.

 

De autoweg zal de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio flink verbeteren. Ruim 13 kilometer is inmiddels in gebruik, de Buitenring als geheel gaat eind augustus 2019 open.

Lees verder

Brug Genua heropend

4 aug om 12:35 uur
De San Giorgo-brug, die de in augustus 2018 ingestorte Morandi-brug in Genua vervangt, is officieel geopend. De…
Lees verder »

Schoneluchtplan centraal bij onderhoud Utrechtse provinciale wegen

3 aug om 14:49 uur
Het onderhoudscontract voor de provinciale wegen in Utrecht is voor twee jaar gegund aan KWS, met optie voor…
Lees verder »

Plasticvanger in Schiedamse Wilhelminahaven moet voor schone oever zorgen

28 jul om 10:46 uur
De natuurvriendelijke oever in het getijdenpark bij de Wilhelminahaven in Schiedam is in mei 2020 opgeleverd. Nu…
Lees verder »

21 nieuwe laadpalen voor Center Parcs

27 jul om 11:47 uur
Orange Charging gaat 21 laadpalen plaatsen op locaties van Center Parcs en Sun Parcs. Het gaat om locaties in…
Lees verder »

51e Gebruikersdag: Coronamaatregelen veroorzaken nieuwe verkeersregeldilemma’s

29 jun om 16:32 uur
“We moeten meer weten over fiets- en voetgangers en ov-bezettingsgraden”
Lees verder »

Veilig voor fietsers en voetgangers

29 jun om 16:07 uur
Traffic-Care is vooral bekend van de Zebra-Safe fiets-/voetgangers-oversteekplaatsen. Er worden verschillende…
Lees verder »

De straat op maat

29 jun om 15:46 uur
Als ontwerpers van de openbare ruimte werken we aan aantrekkelijke, groene en bereikbare steden en dorpen. We zijn…
Lees verder »

Van Brienenoordbrug krijgt opknapbeurt

23 jun om 10:16 uur
Vanaf 2025 krijgt de inmiddels verouderde Van Brienenoordbrug een flinke opknapbeurt. De boogbrug richting…
Lees verder »