Monitoren met Osmos

maandag 2 mei 2011
timer 2 min
In opdracht van Rijkswaterstaat monitort Grontmij viaduct Waelschenheuvel op de A2 nabij Urmond met monitoringsysteem OSMOS. Het is voor het eerst dat dit innovatieve systeem in Nederland wordt ingezet voor Rijkswaterstaat. Vanwege uitbreiding van de A2 met spitsstroken is het viaduct versterkt.
Monitoren met Osmos

 

Demonstratie


Met behulp van het OSMOS-systeem brengt Grontmij de effecten hiervan nauwkeurig in kaart. Al eerder gaf Grontmij een demonstratie van het monitoringsysteem aan Rijkswaterstaat om de gevolgen van de verbreding van de A12 voor de Galecopperbrug in Utrecht aan te tonen. Hieruit kwamen de nauwkeurigheid van het systeem (op 0,002 mm) en de heldere en bondige rapportage van de meetresultaten sterk naar voren.

Optische sensoren


Het OSMOS-systeem maakt gebruik van optische sensoren en een monitoringstation, die aan een constructie worden geplaatst. De technologie is gebaseerd op lichtintensiteitsmetingen. Er wordt een lichtstraal met een startintensiteit door de glasvezelsensoren gestuurd. Naarmate de vervormingen toenemen of afnemen treedt een verandering van lichtintensiteit op die het meetsysteem registreert. De verandering aan gemeten lichtintensiteit is de maat voor de optredende vervorming.
Het OSMOS-systeem gaat minimaal 25 jaar mee; hiermee is een duurzame oplossing gevonden om continue gebouwen en kunstwerken te monitoren.

Wereldwijd gebruik


Wereldwijd wordt het OSMOS-systeem al veelvuldig gebruikt. Zo worden de Gotthardtunnel in Zwitserland en de Manhattan Bridge in New York gemonitord met behulp van dit systeem.

Terug naar overzicht nieuws >>>