Nieuwe masten om verkeersdrukte te meten

maandag 12 maart 2012
timer 2 min
In opdracht van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) worden komende maanden honderden masten langs wegen geplaatst in Noord- en Oost Nederland. Deze masten zijn voorzien van meetapparatuur die de verkeersdrukte, de files en de reistijden registreert.
Nieuwe masten om verkeersdrukte te meten


Innovatieve technieken


Deze actuele verkeersgegevens zijn nodig om weggebruikers goed te kunnen informeren over de situatie op de weg, maar ook om het verkeer beter te kunnen sturen bij bijvoorbeeld incidenten.Het consortium Data4Traffic (D4T) plaatst de komende maanden de meetapparatuur. Er is voor innovatieve technieken gekozen die de wegbeheerder en weggebruiker weinig hinder geven bij de aanleg en tijdens het onderhoud. Er wordt gewerkt met een systeem met draadloze sensoren (infrarood en Bluetooth-meetsystemen), draadloze communicatie (GPRS) en energievoorziening via zonnepanelen. Hierdoor hoeft er niet in de weg gewerkt te worden en levert de aanleg geen hinder op voor het verkeer en geen schade aan het asfalt.

Testen


In de zomer van 2011 zijn de eerste masten geplaatst langs de A15 en A28. Met de gegevens van deze meetpunten is uitgebreid getest. Nu deze testen allemaal met goed gevolg zijn afgerond kan de verdere aanleg van de meetpunten plaatsvinden. Deze komen langs de rijkswegen en een groot aantal provinciale wegen in Overijssel. De komende maanden komen de nieuwe verkeersgegevens geleidelijk in de databank. NDW levert de gegevens aan de wegbeheerders en aanbieders van verkeersinformatie. Zij geven de verkeersinformatie vervolgens weer door aan de weggebruikers via informatieborden langs de weg, mobiele telefoon, radio, navigatiesystemen en internet. De meetapparatuur registreert geen kentekens en kan niet ingezet worden voor snelheidscontroles. Het gaat enkel om het volgen van verkeersstromen.

 

Terug naar overzicht nieuws >>>