Nieuwe verkeersapp verkort reistijd rond Amsterdam

woensdag 7 januari 2015
timer 2 min
Volgende week start een grootschalige proef om de doorstroming rond Amsterdam te verbeteren. Zo'n 10.000 mensen gaan een nieuwe app gebruiken: ADAM. ADAM is een initiatief van Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, de Verkeersinformatiedienst (VID) en Arcadis. De gebruiker kan op basis van de actuele verkeerssituatie de snelste weg naar zijn of haar bestemming kiezen.

Slimme technologie

ADAM combineert actuele informatie van de verkeerscentrales met locatiegegevens van individuele automobilisten. Ook kent hij hun bestemming, waardoor duidelijk wordt waar het verkeer naar onderweg is. Dankzij toepassing van technologie in de auto en langs de weg wordt deze verkeersinformatie continu ververst. Op basis van de verkeersdrukte in en rond Amsterdam spreidt ADAM het verkeer over verschillende alternatieve routes. Wanneer een weg – bijvoorbeeld door een ongeval – wordt geblokkeerd, meldt ADAM dit direct met een aantal alternatieven. Zodat gebruikers zelf de meest gunstige route kunnen kiezen. De route-informatie wordt vervolgens door de verkeerscentrale weer gebruikt om de verkeersinformatie te verrijken. Automobilisten kunnen via ADAM ook zelf verkeersmeldingen doorgeven en daarmee medeweggebruikers helpen. Allemaal met als doel het aantal files in de regio Amsterdam te verminderen.


PraktijkProef Amsterdam

ADAM-gebruikers nemen u deel aan de Praktijkproef Amsterdam; een grootschalige proef die erop gericht is het aantal files in de regio Amsterdam te verminderen.

 

Lees hier meer over ADAM >>