Opnieuw recordaantal boetes negeren rood kruis

maandag 17 januari 2022

Het afgelopen jaar heeft Rijkswaterstaat zowel op de weg als op het water een recordaantal boetes uitgedeeld. Net als in de afgelopen jaren steeg ook het aantal verkeersboetes voor het negeren van een rood kruis.

In 2021 heeft Rijkswaterstaat 5824 keer een boete uitgeschreven voor het negeren van een rood kruis, schrijft de NOS. Een terugblik op de afgelopen jaren laat een zorgelijke trend zien waarin het aantal verkeersboetes voor deze overtreding jaarlijks toeneemt. Waar in 2015 nog 381 mensen voor dit type overtreding werden beboet, waren dat er in 2020 zo’n 4900.

Verklaring

De bovenbeschreven trend is deels te verklaren door de toename van het aantal wegwerkzaamheden, deze toename zorgt ervoor dat rijbanen vaker (tijdelijk) afgesloten zijn voor verkeer. Een andere verklaring is een hardere aanpak. Sinds januari 2021 zijn een 100-tal weginspecteur beëdigd tot BOA, daarmee zijn deze weginspecteurs bevoegd om voor een aantal type verkeersovertredingen, waaronder het negeren van een rood kruis, een proces verbaal uit te schrijven.

Gevaarlijke situaties

Het negeren van een rood kruis is niet zonder reden strafbaar. Op de afgesloten rijbaan zijn in veel gevallen wegwerkzaamheden aan de gang, of er ligt een voorwerp op de weg. In het afgelopen jaar hebben er 40 incidenten plaatsgevonden waarbij een pijlwagen of botsabsorber is aangereden, dat is bijna een verdubbeling met het jaar ervoor.