Pilot: Almere, provincie Flevoland en Vialis meten en 'regelen' omgevingsklimaat

woensdag 8 juli 2020

De gemeente Almere, provincie Flevoland en Vialis zijn gezamenlijk een pilot gestart in Almere om het verkeer te regelen op basis van milieuaspecten, zoals geluid, luchtkwaliteit en stikstof vervuiling.

Zowel de gemeente als de provincie willen de impact van toekomstige (ruimtelijke) ontwikkelingen op de kwaliteit van de leefomgeving monitoren. Om het effect hiervan inzichtelijk te maken en waar dat kan bij te kunnen sturen, is samen met Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis een meetprogramma geïmplementeerd in de stad Almere.

Doorstroming wordt er nu hoofdzakelijk geregeld op basis van intensiteit (drukte). Om de levenskwaliteit en daarmee ook de veiligheid van de inwoners te verbeteren, is het noodzakelijk om ook de luchtkwaliteit en het geluid mee te nemen als input voor het regelen van het verkeer. Door hiermee rekening te houden wordt de luchtkwaliteit verbeterd, de leefbaarheid en veiligheid vergroot zonder in te leveren op een goede bereikbaarheid van de stad en de regio.

Verkeersmanagementcentrale verkeer.nu

Met behulp van verkeersmanagementcentrale verkeer.nu van de gemeente Almere wordt tijdens de pilot op een aantal plekken in de stad informatie ingewonnen via milieu-sensoren. Deze sensoren meten onder andere stikstofvervuiling, fijnstof en temperatuur. Daarnaast volgt een verdere uitbreiding met camerabeelden en geluidsensoren.

Data-lake

De inzet van dit systeem garandeert zo een goede doorstroming van het verkeer, waarmee rekening wordt gehouden met milieuaspecten. Daarnaast helpt het de gemeente Almere in het realiseren van haar ambitie als 'Digitale Stad' door het creëren van een ‘data-lake’ waar data bij elkaar komt en de basis vormt voor nieuwe diensten en verdere innovaties. Deze ontwikkelingen helpen Almere in de groei naar een groene, gezonde stad waarin nieuwe en innovatieve ideeën kunnen ontplooien. 

Het verwerven van de raamovereenkomst iDiensten en de participatie in het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hebben provincie Flevoland, gemeente Almere en Vialis in de gelegenheid gesteld om deze initiatieven met elkaar te ontplooien.

Mobiliteit draagt bij aan verbetering van levenskwaliteit

Mobiliteit geeft bewegingsvrijheid en draagt bij aan onze kwaliteit van leven, stellen de initiatiefnemers. Nederland bereikbaar maken en houden noemen zij 'een uitdaging'. Iedereen wil zich nog beter, veiliger, comfortabeler, sneller, gezonder en met behoud van leefomgeving verplaatsen.

Om de leefbaarheid van Nederland te behouden worden diverse initiatieven gestart en volgen ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. De gemeente Almere, provincie Flevoland en Vialis nemen hierin nu eerste stappen. Door de inzet van slimme sensoren en het implementeren van een meetprogramma is het mogelijk om het leefklimaat van Almere te behouden dan wel te verbeteren terwijl meer voorzieningen worden gerealiseerd zoals de Floriade en de wijk Almere Pampus.

V.l.n.r. Willem Mak (Vialis), Sjaak Roosenboom (gemeente Almere), Frans Jorna (gemeente Almere), Caspar de Jonge (ministerie I&W), Willem Hartman (Vialis), Robbert Wittmaekers (Vialis), Jaap Hulshoff (Hyrde) en Erik Baeten (Axis)

Lees verder

Green Team Twente promoot de toekomst van waterstof

14 jul om 10:00 uur
Het Green Team Twente van de Universiteit Twente promoot al bijna tien jaar de toekomst van waterstof als serieus…
Lees verder »

“We moeten klaar zijn voor de toekomst”

3 jul om 08:54 uur
Lennart Persson is ‘Kontorschef’ bij Trivector in Göteborg. Trivector heeft in samenwerking met onder meer de stad…
Lees verder »

BAM gebruikt HVO voor het asfaltmaterieel

2 jul om 16:15 uur
Bouwbedrijf BAM Infra gaat Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) gebruiken voor het asfaltmaterieel. Met deze brandstof…
Lees verder »

ITS en Fiets: Corona-proof fietsen

1 jul om 12:30 uur
Door de Corona-crisis hebben we overal in Nederland te maken met de 1,5-meter samenleving. Nu per 1 juni steeds…
Lees verder »

51e Gebruikersdag: Coronamaatregelen veroorzaken nieuwe verkeersregeldilemma’s

29 jun om 16:32 uur
“We moeten meer weten over fiets- en voetgangers en ov-bezettingsgraden”
Lees verder »

Veilig voor fietsers en voetgangers

29 jun om 16:07 uur
Traffic-Care is vooral bekend van de Zebra-Safe fiets-/voetgangers-oversteekplaatsen. Er worden verschillende…
Lees verder »

Een integrale aanpak van crowdmanagement

23 jun om 09:50 uur
De huidige coronacrisis heeft een wezenlijke impact op onze samenleving. Ook op onze mobiliteit: het inrichten van…
Lees verder »

Ontdek de trends in smart mobility

20 mei om 13:47 uur
CCV presenteert het rapport 'Smart Mobility, 15 trends door 11 experts'. In het rapport komen 11…
Lees verder »