Pilot: Almere, provincie Flevoland en Vialis meten en 'regelen' omgevingsklimaat

woensdag 8 juli 2020

De gemeente Almere, provincie Flevoland en Vialis zijn gezamenlijk een pilot gestart in Almere om het verkeer te regelen op basis van milieuaspecten, zoals geluid, luchtkwaliteit en stikstof vervuiling.

Zowel de gemeente als de provincie willen de impact van toekomstige (ruimtelijke) ontwikkelingen op de kwaliteit van de leefomgeving monitoren. Om het effect hiervan inzichtelijk te maken en waar dat kan bij te kunnen sturen, is samen met Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis een meetprogramma geïmplementeerd in de stad Almere.

Doorstroming wordt er nu hoofdzakelijk geregeld op basis van intensiteit (drukte). Om de levenskwaliteit en daarmee ook de veiligheid van de inwoners te verbeteren, is het noodzakelijk om ook de luchtkwaliteit en het geluid mee te nemen als input voor het regelen van het verkeer. Door hiermee rekening te houden wordt de luchtkwaliteit verbeterd, de leefbaarheid en veiligheid vergroot zonder in te leveren op een goede bereikbaarheid van de stad en de regio.

Verkeersmanagementcentrale verkeer.nu

Met behulp van verkeersmanagementcentrale verkeer.nu van de gemeente Almere wordt tijdens de pilot op een aantal plekken in de stad informatie ingewonnen via milieu-sensoren. Deze sensoren meten onder andere stikstofvervuiling, fijnstof en temperatuur. Daarnaast volgt een verdere uitbreiding met camerabeelden en geluidsensoren.

Data-lake

De inzet van dit systeem garandeert zo een goede doorstroming van het verkeer, waarmee rekening wordt gehouden met milieuaspecten. Daarnaast helpt het de gemeente Almere in het realiseren van haar ambitie als 'Digitale Stad' door het creëren van een ‘data-lake’ waar data bij elkaar komt en de basis vormt voor nieuwe diensten en verdere innovaties. Deze ontwikkelingen helpen Almere in de groei naar een groene, gezonde stad waarin nieuwe en innovatieve ideeën kunnen ontplooien. 

Het verwerven van de raamovereenkomst iDiensten en de participatie in het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hebben provincie Flevoland, gemeente Almere en Vialis in de gelegenheid gesteld om deze initiatieven met elkaar te ontplooien.

Mobiliteit draagt bij aan verbetering van levenskwaliteit

Mobiliteit geeft bewegingsvrijheid en draagt bij aan onze kwaliteit van leven, stellen de initiatiefnemers. Nederland bereikbaar maken en houden noemen zij 'een uitdaging'. Iedereen wil zich nog beter, veiliger, comfortabeler, sneller, gezonder en met behoud van leefomgeving verplaatsen.

Om de leefbaarheid van Nederland te behouden worden diverse initiatieven gestart en volgen ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. De gemeente Almere, provincie Flevoland en Vialis nemen hierin nu eerste stappen. Door de inzet van slimme sensoren en het implementeren van een meetprogramma is het mogelijk om het leefklimaat van Almere te behouden dan wel te verbeteren terwijl meer voorzieningen worden gerealiseerd zoals de Floriade en de wijk Almere Pampus.

V.l.n.r. Willem Mak (Vialis), Sjaak Roosenboom (gemeente Almere), Frans Jorna (gemeente Almere), Caspar de Jonge (ministerie I&W), Willem Hartman (Vialis), Robbert Wittmaekers (Vialis), Jaap Hulshoff (Hyrde) en Erik Baeten (Axis)

Lees verder

Interactieve kaartviewer schetst de optimale zero-emissiezone

4 mrt om 10:21 uur
Een slimme innovatie op het juiste moment: een interactieve weergave die helpt bij het bepalen van een in 2025…
Lees verder »

Scanmenu maakt betrouwbaar parkeeronderzoek bereikbaar

28 jan om 09:36 uur
Scanmenu maakt het mogelijk voor advies- en onderzoeksbureaus om accuraat en flexibel parkeeronderzoek uit te…
Lees verder »

Eerste waterstoftrein wint European Railway Award 2021

27 jan om 13:16 uur
De Coradia iLint, 's werelds eerste trein die volledig op waterstof rijdt, heeft de European Railway Award…
Lees verder »

Deelnemers 'Auto van de Straat' krijgen zes maanden een elektrische deelauto

19 jan om 09:43 uur
De bewoners van de Hindestraat in Nijmegen, de Groenendaalseweg in Renkum en de Mosterdhof in Westervoort krijgen…
Lees verder »

‘Probleemwegdekken’ succesvol behandelen

5 jan om 13:34 uur
Decennialang worden hoogovenslakken gebruikt als fundament bij de aanleg van wegen. De slakken zijn een…
Lees verder »

Veilige oplossingen voor elk oversteekpunt

5 jan om 08:55 uur
De installaties van Traffic-Care staan bekend als betrouwbaar en degelijk. Zo ook in Lemiers, waar het bedrijf…
Lees verder »

Nieuwe Cruquiusbrug: gestandaardiseerde onderdelen en energieneutraal

11 dec 2020
De provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, Hoogheemraadschap Rijnland, gemeente Heemstede en gemeente…
Lees verder »

Proef met zelfsturende boot in Amsterdam

24 nov 2020
In Amsterdam wordt een zelfsturende boot getest, die goederen en personen kan vervoeren, afval kan ophalen en die…
Lees verder »