Pilot: Almere, provincie Flevoland en Vialis meten en 'regelen' omgevingsklimaat

woensdag 8 juli 2020

De gemeente Almere, provincie Flevoland en Vialis zijn gezamenlijk een pilot gestart in Almere om het verkeer te regelen op basis van milieuaspecten, zoals geluid, luchtkwaliteit en stikstof vervuiling.

Zowel de gemeente als de provincie willen de impact van toekomstige (ruimtelijke) ontwikkelingen op de kwaliteit van de leefomgeving monitoren. Om het effect hiervan inzichtelijk te maken en waar dat kan bij te kunnen sturen, is samen met Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis een meetprogramma geïmplementeerd in de stad Almere.

Doorstroming wordt er nu hoofdzakelijk geregeld op basis van intensiteit (drukte). Om de levenskwaliteit en daarmee ook de veiligheid van de inwoners te verbeteren, is het noodzakelijk om ook de luchtkwaliteit en het geluid mee te nemen als input voor het regelen van het verkeer. Door hiermee rekening te houden wordt de luchtkwaliteit verbeterd, de leefbaarheid en veiligheid vergroot zonder in te leveren op een goede bereikbaarheid van de stad en de regio.

Verkeersmanagementcentrale verkeer.nu

Met behulp van verkeersmanagementcentrale verkeer.nu van de gemeente Almere wordt tijdens de pilot op een aantal plekken in de stad informatie ingewonnen via milieu-sensoren. Deze sensoren meten onder andere stikstofvervuiling, fijnstof en temperatuur. Daarnaast volgt een verdere uitbreiding met camerabeelden en geluidsensoren.

Data-lake

De inzet van dit systeem garandeert zo een goede doorstroming van het verkeer, waarmee rekening wordt gehouden met milieuaspecten. Daarnaast helpt het de gemeente Almere in het realiseren van haar ambitie als 'Digitale Stad' door het creëren van een ‘data-lake’ waar data bij elkaar komt en de basis vormt voor nieuwe diensten en verdere innovaties. Deze ontwikkelingen helpen Almere in de groei naar een groene, gezonde stad waarin nieuwe en innovatieve ideeën kunnen ontplooien. 

Het verwerven van de raamovereenkomst iDiensten en de participatie in het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hebben provincie Flevoland, gemeente Almere en Vialis in de gelegenheid gesteld om deze initiatieven met elkaar te ontplooien.

Mobiliteit draagt bij aan verbetering van levenskwaliteit

Mobiliteit geeft bewegingsvrijheid en draagt bij aan onze kwaliteit van leven, stellen de initiatiefnemers. Nederland bereikbaar maken en houden noemen zij 'een uitdaging'. Iedereen wil zich nog beter, veiliger, comfortabeler, sneller, gezonder en met behoud van leefomgeving verplaatsen.

Om de leefbaarheid van Nederland te behouden worden diverse initiatieven gestart en volgen ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. De gemeente Almere, provincie Flevoland en Vialis nemen hierin nu eerste stappen. Door de inzet van slimme sensoren en het implementeren van een meetprogramma is het mogelijk om het leefklimaat van Almere te behouden dan wel te verbeteren terwijl meer voorzieningen worden gerealiseerd zoals de Floriade en de wijk Almere Pampus.

V.l.n.r. Willem Mak (Vialis), Sjaak Roosenboom (gemeente Almere), Frans Jorna (gemeente Almere), Caspar de Jonge (ministerie I&W), Willem Hartman (Vialis), Robbert Wittmaekers (Vialis), Jaap Hulshoff (Hyrde) en Erik Baeten (Axis)

Lees verder

Maakt iVRI de verwachtingen waar?

13 okt om 10:10 uur
Je wordt het je pas bewust als je in het buitenland bij een verkeersregelinstallatie (VRI) staat te wachten. Er is…
Lees verder »

Duidelijke informatie laadpalen verplicht in 2021

13 okt om 07:05 uur
Vanaf juli 2021 is het verplicht voor exploitanten van publieke laadpalen om duidelijke en transparante informatie…
Lees verder »

Het bevorderen van de toekomst van autonoom rijden met co-simulatie

6 okt om 10:03 uur
Welke invloed hebben zelfrijdende auto’s op het verkeer in de toekomst? Alle denkbare scenario’s kunnen…
Lees verder »

Verkiezing mooiste fietsenstalling van het jaar

6 okt om 09:47 uur
In de regio Haaglanden is de verkiezing van de mooiste fietsenstalling van het jaar begonnen. Het gaat dan om…
Lees verder »

Fiets- en voetgangersoversteek in één oogopslag

6 okt om 09:17 uur
Onmiskenbare, geel omhulde fiets- en voetgangersknoppen vallen sinds 20 jaar op in het Zwitserse straatbeeld. Deze…
Lees verder »

Stein loopt op de troepen vooruit met GIS-erfgoedkaart

28 sep om 16:54 uur
Met de Omgevingswet en het omgevingsplan in 2022 op komst, moet elke Nederlandse gemeente zijn cultureel erfgoed…
Lees verder »

Met verkeersdata richting smart cities

23 sep om 13:55 uur
“Ons doel is om veiligere en leefbaardere steden te creëren”, vertelt Epko van Nisselrooij, Business Development…
Lees verder »

'Voor de GIS-viewer heb je geen technische vaardigheden nodig'

23 sep om 13:00 uur
“De presentatie die wij geven op het Verbindingsfestival gaat over een moderne GIS-viewer om informatie op de…
Lees verder »