Politie ziet nog steeds veel smartphones in het verkeer

donderdag 27 januari 2022

Tijdens een grootschalige handhavingsactie in Zeeland en Noord-Brabant hebben de plaatselijke politie eenheden ruim 3.500 bekeuringen uitgedeeld. Meer dan driekwart van die bekeuringen waren voor het niet handsfree bellen en/of vasthouden van een mobiele telefoon.
Bron: Politie

Afgelopen jaar hebben politie eenheden in Brabant en Zeeland van september tot en met december een grootschalige handhavingsactie uitgevoerd. Tijdens die handhavingsactie reden politieteams met een touringcar door de provincies om weggebruikers extra te kunnen controleren op verkeersovertredingen. De touringcar bleek tijdens de actie een bijzonder effectief handhavingsmiddel te zijn, waarnemers in de bus goed zicht op het gedrag van de overtreders.

Bewustwording

De handhavingsactie was niet bedoeld om in een kort tijdsbestek zo veel mogelijk bekeuringen uit te delen. “Door de overtreders meteen staande te houden hoopt de politie echt door te dringen tot de desbetreffende weggebruiker en zo diens gedrag te beïnvloeden”, “Je bent dan niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers”.

Tijdens één van de handhavingsdagen mocht een groep scholieren van 17 en 18 jaar meerijden met de speciale touringcar. De groep scholieren kreeg hiermee een duidelijk beeld van de gevaren en consequenties van afleiding in het verkeer. De politie hoopt op deze manier in een vroeg stadium bewustwording te creëren bij deze toekomstige weggebruikers.

MONOcam

Op sommige plekken werd tijdens de handhavingsactie gebruik gemaakt van de zogeheten ‘MONOcam’, de MONOcam kan met behulp van zelflerende software detecteren of een bestuurder een mobiele telefoon vasthoudt tijdens het rijden. Na deze succesvolle handhavingsactie zal de MONOcam als vast handhavingsmiddel worden ingezet op de Brabantse en Zeeuwse wegen (Bron: Politie).