Primeur: informatie uit data mobiele telefonie

woensdag 15 mei 2013
timer 2 min
Goudappel Groep en Mezuro gaan samenwerken om als eerste in Nederland nieuwe informatie over mobiliteit en ruimtelijke economie te leveren op basis van geanonimiseerde en geaggregeerde netwerkdata van Vodafone. Goudappel biedt deze nieuwe serie diensten aan onder de naam View.dat. 

Primeur: informatie uit data mobiele telefonie


Inzicht in drukte, bewegingspatronen en meer


Cruciale beslissingen worden nu genomen op basis van beperkte informatie over feitelijke drukte en verplaatsingsgedrag. De honderden miljoenen datapunten van mobiele netwerken blijken in staat deze leemte in te vullen. Anoniem en geaggregeerd geeft deze meetdata inzicht in drukte in een bepaald gebied, inzicht in bewegingspatronen van stromen mensen, herkomsten en bestemmingen.

Jos van Kleef, CEO van de Goudappel Groep: "Voor de juiste beslissing over veiligheid, infrastructuur, evenementen, citymarketing en verkeersdoorstroming is mobiliteitsinformatie cruciaal. Met de technologie van Mezuro maken we een enorme schaalsprong in de mogelijkheden. In plaats van schatten op basis van steekproeven gaan we naar echt weten, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.”

Paul Kremer, CEO van Mezuro: “We leven in tijden van dataovervloed. De kunst is deze terug te brengen tot de kern: informatie om te beslissen. Door samen te werken met de Goudappel Groep combineren we twee krachten: onze kennis om data te ontsluiten en te interpreteren met de kennis van Goudappel Groep om deze data te duiden op mobiliteit en ruimtelijke economie en te voorzien van advies.”

Achtergrond


Tot op heden wordt informatie over mobiliteit en bewegingspatronen van mensen meestal gebaseerd op tijdelijke, locale en beperkte metingen of enquêtes. Met behulp van een aantal lussen op een wegvak gedurende een paar weken, een handmatige telling gedurende enkele uren, of een enquête van enkele honderden mensen, wordt getracht inzicht te krijgen in de mobiliteit van mensen. View.dat maakt een eind aan de traditionele beperkingen van het tijdelijk, locaal en beperkt meten. Het permanent en zeer grootschalig kunnen meten van de effecten van bestuurlijke of infrastructurele maatregelen draagt bij tot betere beslissingen.