Proactief afwikkelingskwaliteit van voetgangersstromen positief beïnvloeden

donderdag 25 januari 2024

Foto: Shutterstock

Het gedrag van de mens laat zich lastig voorspellen. Bovendien gedragen mensen zich anders in groepen dan wanneer ze alleen zijn. Voor succesvolle crowd management zou het fijn zijn als je op voorhand al weet hoe mensen zich bewegen. 

Met de software van PTV Viswalk krijg je inzicht in hoe voetgangers zich door steden bewegen, hoe loopstromen eruit zien op drukke plekken zoals stations en vliegvelden of hoe crowdmanagement bij evacuaties er het beste uit zou kunnen zien. Daarmee is PTV Viswalk interessant voor verkeerskundigen, veiligheidscoördinatoren, en professionals werkzaam bij treinstations, vliegvelden of evenementenlocaties. 

Voetgangerssimulatie in stedelijk gebied

Gehaaste forenzen, winkelende mensen, rondlopende voorbijgangers, toeristen, joggers - allen komen ze samen in een beperkte stedelijke ruimte te voet, per fiets of auto. En dat botst, soms letterlijk. 
De crowd simulatie van PTV Viswalk is realistisch: de software simuleert het gedrag van passagiers, voetgangers, toeschouwers en evacués - met elkaar en met andere weggebruikers, zoals auto's, bussen, treinen en fietsers. De simulatie van voetgangersstromen combineert analyse en visualisatie, waardoor het verkeersmodel eenvoudig te begrijpen is.

Met PTV Viswalk kun je onder meer:

  • Voetgangers simuleren met individuele parameters op trottoirs langs wegen.
  • Voetgangers simuleren als prioritair weggebruikers en auto's laten stoppen voor hen.
  • Verkeerslichtregelingen testen en hun effect op vertragingstijden van voetgangers beoordelen; en het effect van voetgangers die om groen licht vragen op het verkeer van voertuigen.
  • Verkeersluwe zones, ontmoetingsplekken, woonstraten en gedeelde openbare ruimtes simuleren.

Treinstations, stadions en vliegvelden

Vervoersknooppunten en locaties zoals stadions zijn een wereld op zich. Het loopgedrag van passagiers en bezoekers wordt beïnvloed door infrastructuur, dienstregelingen en het gedrag van andere mensen. Ook hier geven data veel inzicht op hoe je een locatie zo goed en veilig mogelijk inricht. 

Met PTV Viswalk kun je onder meer:

  • Simuleren hoe voetgangers wachten op treinen op treinstations, of instappen en uitstappen (bekijk video).
  • Simuleren hoe vertraagd instappen van invloed is op spoorwegactiviteiten, en hoe vertraagde treinen de passagiersstroom op stations beïnvloeden (bekijk video).
  • Reistijden en wachttijden meten. Bijvoorbeeld controleren of de tijd tot vertrek van een aansluitende trein voldoende is om deze te halen.
  • Dichtheden meten, dat wil zeggen knelpunten met congestiepotentieel identificeren.