Proef slimme straatverlichting Texel

dinsdag 26 juli 2011
timer 2 min
Gemeente Texel start met proef 'slimme' straatverlichting De gemeente Texel start deze week een proef met dynamische verlichting. Het doel is om energie te besparen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Capgemini bouwt een website waarmee de verlichting in de openbare ruimte via internet door de gemeente kan worden beheerd en gemonitord.
Proef slimme straatverlichting Texel


Slimme verlichting


Straatverlichting draagt bij aan een veilige en prettige openbare ruimte. Er is echter niet altijd evenveel licht nodig. Bijvoorbeeld als er voldoende daglicht is of als er geen mensen in de directe omgeving zijn. De gemeente Texel start deze week een proef met slimme openbare verlichting. Met behulp van sensoren kan van moment tot moment de lichtbehoefte worden bepaald. De 'slimme' straatverlichting wordt als proef door de gemeente in de Dorpsstraat van De Koog geplaatst.

Capgemini en Microsoft


Capgemini bouwt een website waarmee de verlichting in de openbare ruimte via internet door de gemeente kan worden beheerd en gemonitord. Microsoft levert de technologie en de software om diverse datadiensten met elkaar te verbinden.


Verwachte resultaten pilot


Gemeente Texel verwacht met dit project, in combinatie met LED-verlichting, het energieverbruik van straatverlichting met circa 80% te verminderen en de uitstoot van CO2 aanzienlijk te verlagen. Bij een succesvol resultaat wordt de pilot uitgebreid. De bedoeling is om op termijn alle openbare verlichting op Texel energiezuiniger te maken. Deze proef draagt bij aan de kennis hoe dit het beste gerealiseerd kan worden.

Terug naar overzicht nieuws >>>