Rijkswaterstaat stopt aanbesteding Van Brienenoordbrug

maandag 29 januari 2024

Rijkswaterstaat heeft ervoor gekozen om de lopende aanbesteding voor de renovatie van de Van Brienenoordbrug stop te zetten. De aanbestedingsprocedure ging van start in 2022 en de toewijzing van het project stond gepland voor 2024. Slechts één partij diende zich aan voor de aanbesteding. Rijkswaterstaat acht de kosten van de huidige aanpak niet in overeenstemming met maatschappelijke verantwoordelijkheid.

In de huidige vorm kan Rijkswaterstaat het project niet succesvol aanbesteden. Er wordt gewerkt aan een nieuwe aanbesteding, in een andere vorm. Rijkswaterstaat werkt een nieuwe aanpak uit voor de verniewing van de brug, waarin de risico's voor de markt 'acceptabel' moeten zijn. Daarna volgt de nieuwe aanbesteding. 

Op deze manier wil Rijkswaterstaat ervoor zorgen dat bij zowel de Van Brienenoordbrug als bij andere projecten op een toekomstbestendige manier te werk wordt gegaan. In de zomer van 2024 moet er een nieuwe aanpak liggen waarmee zo snel mogelijk de start van een nieuwe aanbesteding kan worden voorbereid.

Rijkswaterstaat zoekt de oorzaak voor de mislukte aanbesteding bij gestegen kosten in de bouw, waardoor het uitvoeren van projecten steeds duurder wordt. Daarnaast gaan grote infrastructurele projecten gepaard met grote risico's. Aannemers zijn steeds terughoudender in het nemen van die risico's, of ze brengen hoge kosten in rekening om die risico's af te dekken.

Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt een rol - bedrijven moeten keuzes waar schaarse capaciteit ingezet wordt. Zij schrijven dan bij voorkeur in op projecten met minder hoge risico’s. Daardoor is er minder concurrentie voor grote complexe projecten.

Einde levensduur

De vernieuwing van de brug blijft prioriteit houden, omdat de brug het einde van de levensduur bereikt heeft. De brug werd in 1965 geopend. Rijkswaterstaat zet zich ervoor in dat de brug veilig kan worden gebruikt, maar waarschuwt dat de kans op storingen toeneemt. 

Naar verwachting levert de mislukte aanbesteding een vertraging van minstens vier jaar op. 

Meer lezen

Verkeerskunde sprak onlangs met Fred Westenberg, voorzitter van de Bruggenstichting. De Nationale Bruggenbank kwam ook ter sprake: 'Dus als je nog plek hebt in je achtertuin voor de Van Brienenoordbrug, kun je daar terecht.' Voorlopig nog even niet, dus.