Rotterdam zet camera-auto in voor naleving coronaregels

dinsdag 14 april 2020
timer 2 min

Om te handhaven op naleving van de regels rondom groepsvorming en het houden van voldoende afstand, zet de gemeente Rotterdam twee camera-auto’s van Arvoo in.

Eén camera-auto wordt ingezet in stadsdeel Noord, en één in Zuid. De inzet van camera-auto’s is een nieuw middel met een heel duidelijk doel: iedereen die zich niet aan de maatregelen houdt krijgt een boete van 390 euro. De camera-auto’s gaan surveilleren bij Rotterdamse parken en pleinen op groepsvorming en/of het houden van afstand.

De auto’s

De auto’s zijn voorzien van het systeem ScanGenius SLIM en zenden live-beelden naar een centraal punt, waar deze worden uitgekeken door camera-operators en een centralist. Deze deskundigen kunnen direct schakelen met handhavers en/of politie als dat nodig is. In de auto zit een Senior Camera Operator van Toezicht achter het stuur. Deze mag de auto niet verlaten, enkel waarnemen.

ScanGenius SLIM

‘Voor kleine groep die lak heeft aan maatregelen’

Volgens wethouder Bert Wijbenga is deze extra handhaving nodig, voor de kleine groep mensen die toch lak heeft aan de extra regels. "Moeilijk en zeker niet leuk maar wel noodzakelijk."

De twee camera-auto’s werden al ingezet tijdens het afgelopen Paasweekend, maar waren oorspronkelijk bedoeld om in te zetten tijdens het Eurovisiesongfestival. Omdat dit evenement niet doorgaat, oefent de afdeling Toezicht van de gemeente nu met de techniek om goed beslagen ten ijs te komen in 2021. Vanwege het coronavirus kunnen de auto’s nu dus op straat al worden ingezet, om bij te dragen aan de handhaving van alle maatregelen vanwege het coronavirus.

Nieuw in Nederland

Er zijn wel scanauto’s die de afdeling Parkeervoorzieningen gebruikt, maar de inzet van camera-auto’s is in Nederland is dit ook nog niet eerder ingezet bij een toezichthoudende organisatie. De privacy van bewoners is met deze inzet niet in het geding, verzekert de gemeente. Op dit moment hangen er door heel Rotterdam al camera’s. De video-auto’s zijn een verlengde arm daarvan.