Stimuleer fietsen met gedragsbeïnvloeding

dinsdag 18 april 2017
timer 2 min
Hoewel de fiets de laatste jaren wel meer een impuls heeft gekregen, zijn nog lang niet alle kansen voor de fiets benut. Dat stellen Marcus Popkema en Jeffrey de Graaff van de opleiding Mobiliteit aan Hogeschool Windesheim. Op 11 mei zijn zij de trainers tijdens de 5e editie van de Masterclass Fiets & Gedrag georganiseerd in het Planetarium in Amsterdam.

Volgens Popkema valt er vooral winst te boeken op gedragsbeïnvloeding om de fiets hoger op de agenda te krijgen. “Er wordt vaak gekeken wat er met de infrastructuur mogelijk is vanuit de richtlijnen en minder naar de gedragsaspecten. Daar liggen volop kansen voor verbetering. Kansen die ook financieel gunstig kunnen uitpakken”. 

 

De Graaff voegt toe dat het lastig is om zorgvuldig invloed uit te oefenen op het gedrag, vanwege de groeiende hoeveelheid aan mobiliteitsvormen. “Maar die ontwikkeling biedt juist ook kansen! Door goed stil te staan bij motieven en verschillende doelgroepen en het keuzeproces van potentiele fietsers te analyseren kan het rendement van maatregelen sterk worden vergroot.”

 

Tijdens de Masterclass Fiets & Gedrag, op 11 mei in het Planetarium in Amsterdam geven de trainers Popkema en De Graaff inzichten en handvatten om door middel van gedragsveranderingstechnieken fietsstimulering te bevorderen.

 

Interesse? Meer informatie vindt u hier.