Systeem brengt gevaren kruispunten in kaart

dinsdag 9 juni 2020

Dagelijks zijn miljoenen Nederlanders onderweg. Ze willen zich snel, gemakkelijk en veilig verplaatsen. Verkeersstromen en ruimtelijke functies zijn niet los van elkaar te zien. En dat resulteert niet altijd in een verkeersveilige situatie, met name op kruispunten. Een slim systeem van Mobycon moet hier verandering in brengen.

Het aantal verkeersdoden is toegenomen de laatste jaren, met een flinke stijging op kruispunten. Cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat het aantal verkeersdoden op kruispunten tussen 2016 en 2019 steeg van 150 naar 183. “Met ons nieuwe systeem proberen we te onderzoeken wat hier de reden van is”, zegt Martijn van de Leur, commercieel directeur van Mobycon. “Komt het door de vele verschillende modaliteiten op de weg? En wat hebben nieuwe modaliteiten zoals stepjes, elektrische fietsen en speed pedelecs voor invloed op andere weggebruikers.”

Om antwoorden te krijgen op deze vragen werkt Mobycon nauw samen de Canadese partner MicroTraffic©. Van de Leur: “Juist met het inzicht krijgen in wat er gebeurt op kruispunten hebben wij de laatste tijd flink geïnvesteerd en geïnnoveerd. Met onze slimme camera’s maken we beelden van de verschillende verkeersstromen op kruispunten. Deze beelden zijn vervolgens de basis voor onze unieke nieuwe tool van onze Canadese partner waarmee we inzicht krijgen in mogelijke (bijna) conflicten die er waren tijdens de opnameperiode.” Op basis daarvan kan bepaald worden wat eraan gedaan kan worden om de situatie veiliger te maken. “Ook kunnen we aan de hand van de inzichten de beelden terugkijken om een conflict beter te begrijpen en een goed handelingsperspectief te ontwikkelen”, vertelt Van de Leur. 

Het nieuwe systeem is inmiddels getest op een druk kruispunt in Zwolle. “We hebben 64 uur aan beeldmateriaal verzameld en er zijn conflictgebieden vastgelegd.” Mobycon laat het slimme systeem testen door het SWOV. “We denken dat het echt iets baanbrekend is in de verkeersveiligheidwereld”, zo zegt Van de Leur trots.

Martijn van de Leur komt de casus in Zwolle toelichten op het Verbindingsfestival op 11 juni. Hij zal spreken op het podium Duurzame Mobiliteit. Bekijk hier de line-up en bemachtig een gratis ticket.