Vaart maken met datakwaliteit

maandag 25 november 2013
timer 3 min
De overheid levert graag een positieve bijdrage aan de filevermindering. Daarom werkt het ministerie van IenM samen met tien economisch belangrijke regio's aan betere reisinformatie. Betere datakwaliteit speelt daarbij een cruciale rol. 

Vaart maken met datakwaliteit

Voordelen wegbeheerders


Betere en actuele reisinformatie helpt automobilisten, maar biedt ook voordelen voor wegbeheerders: als reizigers op tijd worden geïnformeerd, kunnen ze goede alternatieven kiezen. Zo wordt de toestroom van nieuw wegverkeer beperkt en gaan efficiënt verkeersmanagement, filereductie en betere reisinformatie letterlijk hand in hand.

Gevolgen wegbeheerder


Om dit te bereiken, hebben het Rijk en de regio’s zichzelf verplicht op de onderdelen wegwerkzaamheden, locatiereferentie, maximumsnelheden, restduurindicatie incidenten en verkeersmaatregelen in regelscenario’s verbetering van de datakwaliteit tot stand te brengen. Wat betekent dat voor de wegbeheerder? De verbeterslag kan immers niet zonder hun actieve medewerking gemaakt worden.

Dichterbij gastvrije stad ambitie


Daniel Uenk van de gemeente Zwolle: “Zwolle is nauw betrokken bij de genoemde ontwikkelingen. Voor onze gemeente betekent betere datakwaliteit betere bereikbaarheid voor stad en regio en weer een stapje dichterbij onze ‘gastvrije stad’-ambitie. De Data Verbeter Top 5 geeft de samenhang tussen de verschillende projecten binnen Beter Benutten ITS goed weer.” De Overijsselse gemeente is dus overwegend positief, maar wel benieuwd naar de daadwerkelijke impact voor de wegbeheerder. Uenk: “We kunnen in de implementatiefase pas inschatten of het inderdaad werkt zoals beoogd. Maar ik ga ervanuit dat het gaat lukken. Vervolgens moet de slag naar de markt worden gemaakt. Daar is wel goede afstemming voor nodig.”

Win-win situatie 

Arjen Reijneveld van de gemeente Den Haag: “Dit wederzijds ‘naar elkaar toe groeien’ is ons inziens de enige manier om een doorbraak tot stand te brengen. Den Haag zal actief bijdragen aan betere datakwaliteit, betere diensten aan weggebruikers en daarmee uiteindelijk ook positief bijdragen aan de eigen beleidsdoelen: met recht een win-win-win situatie voor alle betrokkenen! De uitdaging voor de wegbeheerders is om de eigen gegevenshuishouding voor deze doeleinden op orde te krijgen. Alleen wegbeheerders hebben inzicht in gegevens over planningen van wegwerkzaamheden en de verkeersmaatregelen die zij zelf inzetten. Vaak zijn wij weer afhankelijk van diverse andere partijen. Service providers opereren nationaal en dit vraagt om uniformering van deze gegevens over alle wegbeheerders heen.

De Data Verbeter Top 5


1. Wegwerkzaamheden
2. Locatiereferentie
3. Maximumsnelheden
4. Restduurindicatie incidenten
5. Verkeersmaatregelen in regelscenario’s

Dit artikel is verschenen in het Beter Benutten/ITS Dossier in Verkeer in Beeld #5 2013.