Verkeersregelautomaat bron van informatie

woensdag 10 februari 2010
timer 2 min
Verkeersregelautomaat bron van informatie Op een kruispunt zijn we allemaal gewend aan rood, groen en geel om onze veiligheid te waarborgen. Maar dat is allang niet meer het enige wat in de verkeersregelautomaat (VRA) plaatsvindt. Het meten van verkeersintensiteiten en bewegingen levert veel informatie over de weggebruikers.
 Verkeersregelautomaat bron van informatie

Op basis daarvan  wordt de regeling geoptimaliseerd. Voor de vergaring en opslag van de bulk data heeft Peek Traffic Solutions Peek Data Warehouse (PDW) ontwikkeld.

Gegevens voor verkeerskundige analyse


Het PDW heeft tot doel om geautomatiseerde gegevens te uploaden uit de VRA op de kruispunten, deze gegevens op te slaan en beschikbaar te stellen in meerdere formaten voor verdere verwerking. Afhankelijk van de behoefte van de klanten en de gebruikte tools worden de gegevens gebruikt voor verkeerskundige analyse. Dit kan gaan om relatief eenvoudige tellingen van de hoeveelheid verkeer tot meer ingewikkelde functies als trendanalyse van de verkeersgroei, het aantal roodrijders en optimale benutting van het groen.

\"logo_pdw.jpg\"

 

 

 

Verbinding op afstand


Het ophalen van de gegevens vereist dat de VRA op afstand bereikbaar is. Het PDW ondersteunt zowel vele gangbare typen verbinding zoals telefoonlijn, internet en draadloze ontsluiting. Het ophalen dient regelmatig plaats te vinden omdat de VRA beperkt geheugen heeft om te bufferen. Daarom zal het PDW ook een alarm afgeven wanneer het ophalen niet slaagt.

Representatief


Het opslaan van de gegevens gebeurt op een filesysteem in combinatie met een database waarin is vastgelegd welke gegevens beschikbaar zijn. Op die manier kunnen gegevens snel worden teruggevonden. Voor verkeerskundige analyse is dit zinvol omdat er uitgegaan wordt van een representatieve dag; een moment waarop het verkeer niet beïnvloed is door allerlei externe omstandigheden zoals weersgesteldheid of ongelukken.
\"verkeersregelautomaat.jpg\"

Langlopende informatie


Dankzij het PDW kan informatie veel langer opgeslagen worden en kunnen trendanalyses over langere perioden gemaakt worden. Het is gebleken dat hieraan behoefte is in de markt. Peek is in 2008 begonnen met de ontwikkeling en na één jaar zijn al 101 VRA's aangesloten en is de informatie permanent beschikbaar. Zo zijn in de stad Deventer in een grootschalig project eind 2009 alle belangrijke kruispunten ondergebracht. Dit zal verkeerskundigen helpen om de regelingen beter af te stemmen op het daadwerkelijke verkeersaanbod.

Peek Traffic

Solutions


www.peektraffic.nl