VZR vindt dat de kilometervergoeding naar € 0,31 moet

maandag 23 januari 2023

Voor het eerst in zeventien jaar is de vergoeding die een werkgever aan werknemers mag geven verhoogd. De reiskostenvergoeding is gestegen van 19 naar 21 cent. Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), vindt het een logische stap maar meldt in een persbericht dat zij de verhoging te laag vinden. Volgens hen mag de vergoeding naar 31 cent, volgens berekeningen.

In de berekeningen van de VZR zijn werkelijke kosten van autorijden het uitgangspunt. Deze verschillen sterk per auto. Een "goedkope" auto tot 20.000 euro aanschafkosten zijn de echte kosten zo'n 24 cent per kilometer. Wanneer de auto 40.000 euro kost, gaat het al snel om 46 cent volgens berekeningen van het VZR. Zij adviseren dan ook een gemiddelde aan te nemen: 31 cent per gereden kilometer. 

Kilometervergoeding 5 cent verhoogd

De ideale kilometervergoeding volgens VZR is met 5 cent omhoog, ten opzichte van vorige jaren. Dit is gevolg van verdere toename in diverse kosten, denk aan autoprijzen, reparatiekosten, brandstofprijzen en de inflatie in zijn algemeen.

“Autorijden is duur. Het is niet meer dan redelijk dat er tussen partijen eerlijke tarieven worden vergoed of doorberekend”, stelt Jan van Delft, voorzitter van VZR. “Wij geven in een zorgvuldige berekening jaarlijks een norm. Wij adviseren partijen deze norm over te nemen. Verder blijven wij lobbyen in Den Haag voor een hoger onbelast bedrag. De verhoging naar 21 cent is mooi maar dekt nog steeds de lading niet.”