De Parkeermeneer: Shop Mobility

maandag 2 mei 2022

Mijn moeder zal een jaar of 88 geweest zijn toen ze me vroeg of we weer eens naar Amsterdam konden gaan. Ze wilde naar P&C om broeken te kopen. Op zich geen vreemde vraag, want ondanks haar hoge leeftijd was ze helder en redelijk ter been. Ze woonde zelfstandig en haar boodschappen bij de buurtsuper deed ze lopend met een boodschappenkarretje. Op vrijdag bracht ik haar naar de Appie in het centrum voor de weekboodschappen. Ze kon dus wel lopen, maar niet te ver.

Hoe doe je dat als je bestemming P&C op de Dam is? De dichtstbijzijnde parkeerplek is in de garage van de Bijenkorf, toch net een stukje te ver weg voor ma. Het OV was ook geen alternatief. Te wiebelig en te druk. Uiteindelijk maar niet naar Amsterdam.

Dit soort zaken speelt niet alleen in Amsterdam. Nederlandse binnensteden zijn niet ingericht op de groep die in het dagelijks leven zonder hulpmiddelen kan functioneren, maar tijdens dit soort gelegenheden wel (letterlijke) ondersteuning kan gebruiken. Hoe anders is dat in het Verenigd Koninkrijk. In ieder centrum van enig formaat is wel een ‘shop mobility’ te vinden. Hier kun je hulpmiddelen, van wandelstok tot scootmobiel, lenen of huren die je kunt gebruiken voor je middagje shoppen. Vaak te vinden nabij de parkeergarage.

Wat dat betreft kunnen Nederlandse winkelgebieden nog wat leren. Dat je je kleren bij een stomerij in de garage kunt brengen is leuk, maar waarom niet wat geld en ruimte gestoken in voorzieningen die het winkelgebied voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken? Het hoeft niet per se via shop mobility. Bij ons in het dorp worden de golfkarretjes van de kinderopvang tijdens de opvanguren ingezet om mensen die slecht ter been zijn voor een klein bedrag (over het fietspad) van A naar B te brengen. Hoe dan ook, er kan meer worden gedaan om binnensteden inclusiever te maken.

De broeken heeft mijn moeder overigens uiteindelijk zelf via internet besteld.

Dit is een artikel uit MobiliteitsPlatform (Nummer 1, Jaargang 3), Klik hier voor een digitale versie van het magazine.

De Parkeermeneer