Voor gemeenten is de financiële verantwoording van parkeeropbrengsten een essentiële, maar vaak complexe taak. Coöperatie ParkeerService voert deze taak voor dertien aangesloten gemeenten uit, waarbij zij gebruikmaken van de Parkeermonitor van Monit Data – een softwareoplossing die het verwerken van parkeerdata grotendeels automatiseert en vereenvoudigt. Het resultaat: een financiële rapportage die een maand sneller kan worden opgesteld, en een daling van 60 procent van het aantal vragen vanuit gemeenten.
Betere financiële verantwoording van parkeerinkomsten met de Parkeermonitor

Foto: Monit Data
De manier waarop automobilisten hun parkeertransactie afhandelen is de afgelopen jaren sterk veranderd. Waar voorheen de betaalautomaat met muntinworp de standaard was, is er nu sprake van een breed scala aan betaalwijzen: pin, creditcard, prepaidkaarten, mobiele apps en nog altijd contant geld. Deze variatie aan betaalmethoden wordt afgehandeld via verschillende apparatuur en betaalportalen – met als gevolg een versnippering van data, formaten en doorlooptijden. Dit maakte de controle of opbrengsten en transacties op elkaar aansluiten tot voor kort een tijdrovend en foutgevoelig proces.
Data als basis voor beter beleid
De financiële verantwoording van parkeeropbrengsten is een essentieel onderdeel van gemeentelijk parkeermanagement. Zeker in een tijd waarin digitale betaalvormen en geautomatiseerde systemen steeds meer de norm zijn, groeit de behoefte aan betrouwbare en efficiënte dataverwerking. Daarom is Coöperatie ParkeerService de samenwerking aangegaan met Monit Data om beter grip te krijgen op de complexe datastromen van de financiële verantwoording. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Parkeermonitor. Deze softwareoplossing van Monit Data verzamelt en koppelt geheel automatisch gegevens uit diverse parkeer- en betaalsystemen, en zet deze om in online inzichten. Daarmee ontstaat een betrouwbare audit van de volledige keten: van transactie tot ontvangst op de gemeenterekening. De Parkeermonitor houdt daarbij rekening met onder andere transactiekosten, commissies en btw-afdracht. Dankzij de ISAE3402-certificering van Monit Data is de integriteit van de gegevensverwerking en van de rapportages geborgd.
Minder vragen, meer vertrouwen
De impact van de oplossing is concreet meetbaar. Sinds de inzet van de Parkeermonitor kunnen financiële rapportages ongeveer een maand sneller worden opgesteld. De informatie is bovendien consistenter en transparanter, waardoor gemeenten meer vertrouwen in de juistheid van de cijfers hebben. Er zijn minder eigen controles en verzoeken om inhoudelijke toelichting: het aantal vragen over de financiële rapportages is met 60 procent afgenomen.
Ook de controle door externe accountants verloopt efficiënter, mede dankzij de gestandaardiseerde rapportagestructuur en de borging van de gegevenskwaliteit. De accountantsverklaring kan zo sneller worden afgegeven. Daarmee sluit de aanpak goed aan op de eisen die worden gesteld aan gemeentelijke verantwoording.
Een verder voordeel en tijdwinst van de inzet van de Parkeermonitor is dat de dataverzameling automatisch verloopt via bestaande automatische koppelingen, wat handmatig werk overbodig
maakt.
De inzet van de Parkeermonitor zorgt er zo voor dat de financiële rapportage sneller tot stand komt en van hogere kwaliteit is. Daarmee kunnen gemeenten hun parkeermanagement efficiënter en betrouwbaarder inrichten.
Deze aanpak past bij de visie en ambitie van ParkeerService om op parkeergebied een centrale en ondernemende partner voor gemeenten te zijn, die door samen te werken meer bereikt. Gemeenten hebben met ParkeerService een geheel ontzorgd alternatief voor het in eigen beheer doen van parkeermanagement – van strategie tot uitvoering. Het unieke van ParkeerService in vergelijking met marktpartijen is dat het een coöperatie is. Deelnemende gemeenten hebben zo inspraak op de besluitvorming. De samenwerking brengt ook voordelen in het delen van kennis en ervaring, en in lagere kosten door inkoopbundeling en gezamenlijke ontwikkeling.