Autonoom rijden nog steeds een belangrijke mobiliteitstrend

donderdag 28 maart 2024

Foto: Shutterstock

Innovaties op het gebied van autonoom rijden blijven zich ontwikkelen. Artificial Intelligence (AI) en machinaal leren spelen nu al een belangrijke rol om voertuigen zelfstandig door complexe omgevingen te navigeren. Van zelfrijdende auto's tot autonome bussen en vrachtwagens, de opkomst van innovatieve hybride AI-transportoplossingen belooft niet alleen onze manier van reizen te transformeren, maar ook de manier waarop we steden ontwerpen.

Autonoom vervoer verwijst naar voertuigen die in staat zijn om zonder menselijke tussenkomst te opereren. Nu gebeurt dat onder andere nog met regelgebaseerde systemen: de voertuigen mogen hun voorgeprogrammeerde ‘pad’ niet verlaten en stoppen wanneer er objecten op hun pad komen. Maar er zijn ook bedrijven die gebruikmaken van datalerende AI-algoritmes. Inmiddels is er ook een derde optie: hybride AI. Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde sensoren, kunstmatige intelligentie en slimme algoritmen die voertuigen in staat stellen om hun omgeving te begrijpen, obstakels te vermijden en veilig te navigeren. Hierdoor lijkt de kans op ongevallen aanzienlijk te worden verminderd.

Succesvolle test

In Nederland is er door onderzoeksbureau TNO al een succesvolle test uitgevoerd met een zelfrijdende auto die door middel van AI kan voorspellen wat er binnen enkele seconden kan gebeuren. In gevaarlijke situaties kan dit levens redden, en heeft degene in de auto nog de mogelijkheid om de controle over te nemen. Ook, zo stellen de onderzoekers, kunnen ze het gedrag van de auto op één lijn brengen met menselijke waarden, wat belangrijk is om dit soort systemen in de echte wereld te gebruiken.

Voordelen

Een voordeel van autonoom vervoer is mobiliteitstoegankelijkheid. Mensen met mobiliteitsbeperkingen, ouderen en mensen zonder rijbewijs kunnen toegang krijgen tot betrouwbaar – en veilig - transport. Dit opent de deur naar een meer inclusieve samenleving, waarin iedereen de vrijheid heeft om te reizen wanneer ze dat nodig hebben - ongeacht hun fysieke mogelijkheden.

Bovendien kan autonoom vervoer een aanzienlijke impact hebben op stedelijke planning en infrastructuur. Met een grotere efficiëntie en capaciteit van voertuigen kunnen steden met minder verkeersopstoppingen te maken krijgen, en is de verkeersdoorstroming beter. Dit opent mogelijkheden voor herontwikkeling van stedelijke ruimtes en een betere leefomgeving voor inwoners.

Uitdagingen

Natuurlijk zijn er nog steeds uitdagingen en vraagstukken die moeten worden aangepakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regelgeving, aansprakelijkheid, privacy en ethiek. Maar ook: hoe maak je steden dan klaar voor zelfrijdende vervoersmiddelen? Kunnen er smallere rijbanen komen? Is dat haalbaar? Voelen mensen zich veilig in autonome vervoersmiddelen?

Meerdere autofabrikanten zijn al jaren bezig de, achter de sensoren zittende, algoritmes te laten leren en onderlinge verbanden te leggen door deze in een virtuele wereld ‘ervaring’ te laten opdoen. Hierdoor wordt de rijondersteuning steeds beter. Met AI kan dit in een stroomversnelling komen. Kortom, het is duidelijk dat autonoom vervoer de komende tijd nog een belangrijke rol zal spelen in de wereld van mobiliteit. Er worden nog steeds tests uitgevoerd, innovatieve concepten bedacht en nieuwe technieken gebruikt om autonoom vervoer verder door te ontwikkelen.