Lekker in de file je mailtjes beantwoorden…?!

maandag 11 oktober 2021

Ik weet dat ik niet de enige ben die het glas liever vol dan leeg heeft. Maar gaat het over halfvol of halfleeg, dan verbaas ik me over de hoeveelheid mensen die snel verzandt in gemopper. Er zit naar mijn idee altijd wel een positieve kant aan het kleine leed. Om vier uur ’s nachts een spugende baby in mijn bed? Ik lig toch wakker, dus kan meteen even mijn serie ‘bijkijken’. Wifi op kantoor weer kuren? Een half uur de tijd voor een brainstorm met een collega over… voetbal. Op donderdagochtend in de file richting Utrecht? Mooi moment om mijn mail even bij te werken. Uhm… wat? Nee natuurlijk niet! Ten eerste is het inmiddels wel bekend dat het gevaarlijk is als mensen in de auto op hun telefoon zitten. Ten tweede ook zó irritant als mensen in de file niet snel optrekken, omdat ze op zoek zijn naar een passende emoticon om hun berichtje op te leuken. Enfin, er zijn genoeg momenten in het leven waar we meer uit kunnen halen. Behalve als we achter het stuur zitten eigenlijk. Super onhandig, maar we hebben nu een oplossing om ook meer uit die ouderwetse (auto)reistijd te halen.

Door Marijn Lammers, XTNT


In januari van dit jaar ben ik met vrouw, zoontje en dochtertje verhuisd van Leiden naar Zeist. Best een stap, zo opeens de grote stad uit. Maar met vrienden en familie die in alle hoeken en gaten van Nederland wonen, leek het ons leuk om daar middenin te gaan zitten. Dan wordt het wat laagdrempeliger om bij elkaar op bezoek te gaan, zeker nu meer en meer mensen om ons heen minder flexibel zijn door de komst van kinderen. “Maar je krijgt er zó veel voor terug.” Zeker, is ook zo. Behalve (vrije) tijd.

Over tijd gesproken. Bij een nieuwe woonomgeving hoorde wat ons betreft ook een nieuwe werkomgeving. Want wat als een kind ziek wordt op school en je werkt beiden op een uur afstand van huis? Nieuw huis, nieuwe baan dus. Blij en tevreden met een mooie functie in Utrecht – op 30 minuten fietsen van huis, 10 minuten met de bus – bleek corona een blijvertje. Tegen wil en dank hadden we dus nog steeds 0 minuten reistijd (de muren komen ook in een nieuw huis sneller op je af dan je denkt, dan wij dachten in ieder geval). Gelukkig mogen we sinds kort weer deels op kantoor werken. Eindelijk weer onder collega’s en ook die reistijd blijkt anno 2021 niet meer wat het was! Die kun je tegenwoordig slimmer benutten dan stilstaan in de file. De dagen dat ik nu naar kantoor ga, pak ik de fiets. Dat is sneller dan met de auto en dan heb ik meteen m’n beweging gehad. En de andere helft van de week – waarop ik thuis werk – houd ik dus twee keer een halfuur over per dag. Die dagen zijn opeens ook weer leuk en efficiënt. Tuurlijk doordat ik ze afwissel met kantoor, maar naar  mijn idee ook omdat ik mijn keuzevrijheid weer heb. Niemand die me dwingt om het een of het ander te doen, heerlijk. Die dagen kan ik bijna een uur (extra!) besteden aan ontbijten met het gezin, rennen, boodschappen doen, kinderen ophalen van school, werken, koken. En niet alles waar ik tijd voor heb, hoef ik gelukkig ook altijd te doen… Maar, het kan wel!  Er zit zoveel meer in die ouderwetse ingesleten ‘reistijd’ dan alleen maar het onderweg zijn van A naar B.

Haal meer uit je reistijd


Sinds ik als communicatieadviseur bij XTNT werk (het mobiliteitsbureau met de meest oprechte, nieuwsgierige en bevlogen professionals van Nederland, red.), heb ik mee mogen werken aan veel leuke en interessante projecten. Zo was er communicatiewerk aan de winkel bij de werkzaamheden aan de Grote Kruising in Krimpen a/d IJssel en hadden we een mooie samenwerking tussen verkeersmanagement, mobiliteitsmanagement en communicatie om de sluiting van de Piet Heintunnel goed te laten landen. Vorige week zijn we voor de A2 een mooie gedragscampagne gestart. Deze campagne is eigenlijk niet alleen bedoeld voor de A2-reiziger, vind ik. Want hij draagt de titel: ‘Haal meer uit je reistijd’. En dat is een heel treffend motto voor álles dat we doen op het gebied van mobiliteitstransitie – waarbij het woord ‘mobiliteitstransitie’ trouwens gewoon een samenraapsel van vooral medeklinkers is om te zeggen ‘stap eens uit je auto(matisme) en probeer eens op een andere manier te reizen!’ Pak eens de fiets, ga met het ov, probeer een deelscooter, et cetera. Of reis een keer niet, maar werk thuis. Of reis buiten de spits. Sluit vooral niet als een lemming aan in de file, maar denk even na voordat je de deur uitgaat. Spreid je werk, spreid je sport, spreid je vrije tijd en haal meer uit je reistijd!

Kortom en afsluitend, het is voor veel mensen weer mogelijk om hun werkweek wat flexibeler in te richten. Geniet van thuiswerken én geniet van werken op locatie. Doe je dat met een beetje verstand, dan blijft het rustig onderweg en kan iedereen die wél op pad is lekker vlot door. Hierdoor worden files korter, treinen gezelliger, lontjes langer, mensen fitter en glazen (half)voller.

Tot snel!