Automobilisten worden steeds vaker betrapt op het rijden onder invloed van drugs

maandag 16 mei 2022

Het aantal automobilisten die zijn betrapt op het rijden onder invloed van drugs is in de afgelopen jaren fors toegenomen, dat blijkt uit cijfers van de Korpsleiding die door Nu.nl zijn opgevraagd. Afgelopen jaar werden ruim 13.000 automobilisten betrapt op het rijden onder invloed van drugs, in 2017 werden 'slechts' 1.834 proces-verbalen opgemaakt. De flinke toename kan deels worden verklaard door de speekseltest die de politie sinds 2017 tot zijn beschikking heeft. 

De afgelopen jaren leek de stijging van het aantal betrapte drugsgebruikers iets af te vlakken. Dit jaar werden echter in de eerste twee maanden al ruim 2.650 automobilisten onder invloed van drugs in de kraag gevat. Als die trend doorzet, kunnen er aan het eind van dit jaar maar liefst 16.000 proces-verbalen zijn opgemaakt: bijna een kwart meer dan in 2021. Volgens een woordvoerder van de politie zijn de controles niet geïntensiveerd. "We hebben de capaciteit niet om die controles uit te breiden."

Onderschatting 

Volgens een woordvoerder van de Korpsleiding onderschatten drugsgebruikers de invloed van verdovende middelen op hun rijvaardigheid, daarnaast zien agenten dat mensen elkaar veel minder aanspreken op drugsgebruik in het verkeer. "Met alcoholgebruik doen we dat veel meer, met vragen over wie bobt", aldus de woordvoerder tegen Nu.nl.

Bron: Shutterstock