Krijgt Veendam een tweede testfaciliteit voor de hyperloop?

maandag 28 februari 2022

“Hardt Hyperloop wil op het Rail Service Centrum Groningen in Veendam een tweede tijdelijke testbaan voor de hyperloop realiseren”, zo meldt RTV Noord. Het bedrijf is momenteel bezig met de realisatie van een 2,6 kilometer lange testbaan bij Meerstad. Op de tweede testfaciliteit wil Hardt Hyperloop wisseltechnologie gaan testen.

Wereldwijd zijn een aantal grote bedrijven in de race om een werkende functionele hyperloopbaan te realiseren, Hardt Hyperloop is daar één van. Met de tweede testfaciliteit wil het bedrijf ‘vaart in het testprogramma houden.’ Dat is nodig, aangezien de bouw van de 2,6 kilometer lange testbaan op dit moment nog niet echt wil vlotten. Volgens RTV Noord is er wrevel ontstaan tussen Hardt Hyperloop en de gemeente en de provincie Groningen. “Het bedrijf stuitte op verzet van omwonenden en liep vast in procedures, terwijl de overheden mopperden over het uitblijven van definitieve plannen.”

Wisselwerking

Op het tweede testterrein in Veendam wil Hardt de werking van de wissels aantonen. Op het wisseldeel in de vacuümbuis kunnen shuttles met 75 kilometer per uur worden getest. Het tweede testtraject zal 420 meter lang worden. Uiteindelijk zal het tweede traject worden afgebroken en worden opgenomen in de volledige testbaan.

Wie wint de race?

Het is nog de vraag welk bedrijf de race om de hyperloop gaat winnen. Afgelopen week liet Virgin Hyperloop weten dat het zich volledig gaat richten op goederenvervoer, op die manier hoopt het bedrijf kosten te besparen en tijd te winnen.

Bron: Shutterstock