Mooiste rotonde van Nederland ademt groen

vrijdag 5 februari 2021

De kleurrijke rotonde in het Noord-Hollandse dorp Warmerhuizen is uitgeroepen tot de Mooiste Rotonde van Nederland. Drie hoveniersbedrijven wonnen de award voor hun gezamenlijke ontwerp. De rotonde kleurt met alle seizoenen mee en heet daarom ook wel 'toverbal'.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Vakblad De Hovenier en Vakblad Stad+Groen. Zij gingen voor de derde keer op rij op zoek naar mooiste rotonde van Nederland. Op dinsdagochtend 2 februari, terwijl sneeuw voorzichtig neerdwarrelde, ontvingen Meneer Vermeer Tuinen, Daan Bruin Groenvoorziening en hoveniersbedrijf Mats Blom de trofee voor de Mooiste Rotonde 2020.

Vermeer: "Ik vind het extra bijzonder dat we hebben gewonnen met zo’n groene rotonde. Als je kijkt naar de andere genomineerde rotondes, zie je ook veel dode materialen. Zoals verharding, cortenstaal, kunst of beelden. Het is leuk dat een puur groene rotonde de prijs nu wint."

Groene rotondes

De gemeente Schagen wilde drie rotondes vergroenen om de biodiversiteit te stimuleren. De enige aanvullende eis daarbij was het toepassen van biologische bloembollen. In de Noord-Hollandse gemeente zijn immers veel bollenboeren actief, zo hebben de rotondes direct een mooie link met de omgeving. Daarnaast heb je door de toepassing van bollen al vroeg in groeiseizoen nectar voor insecten. Dit draagt weer bij aan de biodiversiteit.

Ruud Vermeer kreeg hierbij de opdracht om één rotonde te ontwerpen. Twee andere rotondes binnen de gemeente werden ontworpen door Ted Smit bij de gemeente Schagen. Volgens de hoveniers is er binnen de gemeente een onderlinge strijd tussen inwoners welke rotonde het leukst is. Er zijn aanhangers voor de Toverbal en aanhangers voor de andere groene rotondes. Met het winnen van de titel De Mooiste Rotonde van Nederland is deze strijd wellicht gestreden.

Beeld van de rotonde in april

Beeld van de rotonde in april, paars en blauw domineren de rotonde. Foto door Ruud Vermeer van Vermeer Tuinen

Kapot gehemelte

In het dorp Warmerhuizen, dat in de gemeente Schagen ligt, heeft de rotonde al veel los gemaakt. Zo is er zelfs een gedichtje gewijd aan de rotonde. ‘Een rotonde als een toverbal waarop de seizoenen zich het gehemelte kapot zuigen.’ Een van de medewerkers van Vermeer sprak deze dichterlijke zin uit tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de rotonde.

Vermeer: "Het duurde ongeveer een week voordat deze zin was ingedaald. Zo is ook de bijnaam van de rotonde ontstaan." En Ruiter: ‘Het is mooi om te zien hoe de rotonde leeft. Het hele dorp praat over de Toverbal. Voor ons als hoveniersbedrijf is dit verfrissend. Normaal maak je een tuin voor één familie, nu creëer je iets gemeenschappelijks voor iedereen.

Beeld van de rotonde in juni.

Oordeel vakjury

Uit zo’n zeven inzendingen werd de rotonde De Toverbal als beste beoordeeld door een zevenkoppige jury, bestaande uit Edo Post Uiterweer, directeur van De Aar Hoveniers, Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel, Hein van Iersel, hoofdredacteur vakblad De Hovenier en Stad+Groen, hovenier en weggebruiker Marion van Beuningen, Arie van der Hout van Arie Tuinarchitectuur, Ben van Ooijen, directeur van de Tuinen van Appeltern, en Danny Lubbers van ingenieursbureau Smitsrinsma.

De jury roemde de veranderlijke kleurrijke uitstraling van de rotonde. Uiterweer, die de vorige editie met de hoofdprijs naar huis ging, zei over zijn opvolger: "Dat deze rotonde elk seizoen compleet veranderd qua kleur en uitstraling vond ik sterk. Wat mij betreft een terechte winnaar.’ Hoofdredacteur Hein van Iersel: "De naam toverbal zegt eigenlijk alles, door de opeenvolging van kleuren is het keer op keer een fantastisch en verrassend beeld.’

In september laat de rotonde weer een hele andere kant van zichzelf zien

In september laat de rotonde zichzelf weer van een hele andere kant én kleur zien.

Samenwerking

De samenwerking tussen de drie bedrijven is niet altijd gebruikelijk in de hovenierssector. Maar de bedrijven zijn blij dat hun gezamenlijke rotonde nu is bekroond met deze landelijke prijs. Ze hopen dat samenwerking in de groensector meer de norm gaat wordt. 

Groenvoorziener Daan Bruin: "Ik denk dat onze samenwerking heel goed werkt omdat we alle drie een andere specialiteit hebben. Dan valt het concurrentieverhaal weg en vullen we elkaar heel mooi aan. Je zou kunnen zeggen dat ik de spierballen heb, Maikel de souplesse en Ruud de creatieve geest."

De rotonde in december.

Lees verder

Integraal prestatiecontract: Gezamenlijk belang voorop

7 apr om 10:07 uur
Vialis werkt samen met Provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Houten en gemeente Woerden aan het continu…
Lees verder »

Veilige routing op stations

6 apr om 10:26 uur
Bezoekers van stations en perrons dienen zo veilig mogelijk van A naar B te komen. Markeringen en veiligheid gaan…
Lees verder »

Overal connected met de solar smart bench

31 mrt om 13:22 uur
“De Smart Solar Bench is een echte ‘smart city’-toepassing”, vertelt Roman Druszecki van Armada Mobility. “In een…
Lees verder »

“We hebben de ruimte heel hard nodig”

30 mrt om 09:58 uur
Nederland staat voor een grote woningbouwopgave. De komende jaren worden zeker 50 duizend woningen per jaar extra…
Lees verder »

ProRail sluit zes onbewaakte spoorwegovergangen

16 mrt om 09:36 uur
ProRail en NS nemen per direct maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per…
Lees verder »

Interactieve kaartviewer schetst de optimale zero-emissiezone

4 mrt om 10:21 uur
Een slimme innovatie op het juiste moment: een interactieve weergave die helpt bij het bepalen van een in 2025…
Lees verder »

Veranderende steden door infrastructuur en mobiliteit

24 feb om 11:28 uur
Stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit zijn nauw met elkaar verbonden. De verbinding tussen woon-…
Lees verder »

Duurzaamheid hoog in het vaandel

7 jan om 10:27 uur
Valmont is leverancier van diverse soorten masten. “Stalen, aluminium en zelfs houten masten”, vertelt Jos Bergh,…
Lees verder »