‘Motorrijden was nog nooit zo veilig’

maandag 28 februari 2022

“Ongevallencijfers en snelheden gaan omlaag terwijl de verkeersmaatregelen toenemen, dat maakt dat motorrijden nog nooit zo veilig is geweest als nu.” Dit één van de conclusies uit een onderzoek dat de Koninklijke RAI Vereniging liet uitvoeren in aanloop van Maart Motor Maand.

In opdracht van de Koninklijke RAI vereniging werden duizend Nederlanders zonder motorrijbewijs gevraagd naar hun mening over motorrijden. Een groot gedeelte van de Nederlanders fantaseert er weleens over om op de motor te stappen, toch ziet niet iedereen het zitten om hun motorrijbewijs te halen. De helft van de ondervraagden vindt motorrijden niet veilig of voelt zich er niet comfortabel bij.

Verkeerde perceptie

Onder veel Nederlanders heeft de motor een onveilig imago, dat is volgens het onderzoek niet helemaal terecht. Juist de afgelopen jaren is het motorrijden steeds veiliger geworden. Het aantal dodelijke ongevallen met motorfietsen is in de afgelopen 20 jaar gehalveerd: van 95 dodelijke ongevallen in 2000 naar 44 dodelijke ongevallen nu.

Dat de maximumsnelheid op de snelweg en in veel binnesteden naar beneden gaat draagt bij aan de verkeersveiligheid van motorrijders. De motor is als mobiliteitsproduct uitermate geschikt om in deze snelheden mee te bewegen.

Bron: Koninklijke RAI Vereniging

Bron: Shutterstock