Proef met zelfsturende boot in Amsterdam

dinsdag 24 november 2020

In Amsterdam wordt een zelfsturende boot getest, die goederen en personen kan vervoeren, afval kan ophalen en die als platform of brug kan dienen.

Dat schrijven RTL Nieuws en Nieuwsblad Transport. De ‘Roboat’ is een onderzoeksproject van Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute). De robotboot is 2 bij 4 meter groot en is daardoor geschikt voor gebruik in de stedelijke omgeving. Op dit moment kan het vaartuig 9 uur achtereenvolgens worden ingezet.

Het autonome vaartuig is uitgerust met sensors, lasers, navigatie en camera's. Daarmee kan de boot de grachten scannen, obstakels vermijden en de meest ideale route bepalen, door te bepalen of andere objecten die het tegenkomt stilliggen of bewegen, en de afstand tot het object te meten. Vervolgens berekent de boot de beste manoeuvre om het obstakel te vermijden.

Het vervoermiddel beschikt over zelflerende algoritmes en is daardoor steeds beter in staat andere objecten te identificeren. In 2021 wordt een tweede robotboot getest, om ook de interactie tussen de twee autonome boten verder te kunnen ontwikkelen.

©MIT/AMS Institute

©MIT/AMS Institute