Verkeersles in de virtuele wereld van Minecraft

dinsdag 15 maart 2022

In een virtuele Minecraft-wereld kunnen kinderen uit het basisonderwijs oefenen met wat ze geleerd hebben tijdens de verkeersles. Veilig Verkeer Nederland lanceerde de game in aanwezigheid van Mark Harbers (minister van IenW) en Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs).

Met Minecraft Verkeerseducatie heeft VVN een wereldprimeur. Nergens anders wordt het spel ingezet voor verkeerlessen. Het spel is een nieuw onderdeel van de VVN Verkeersmethode. Basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 kunnen de kennis die ze tijdens de verkeersles leren in de speciaal ontworpen virtuele Minecraft-wereld toepassen. De game kan klassikaal – op het digibord – of individueel gespeeld worden.

Meer dan een game

Het spel Minecraft is enorm populair onder kinderen. In Minecraft verkennen spelers een ‘oneindige blokkenwereld’, de spelmogelijkheden zijn eindeloos, spelers kunnen de virtuele wereld naar eigen wens aanpassen. In 2020 brachten de spelontwikkelaars een educatieve versie van het basisspel uit, de educatieve versie is zo ontworpen dat het gebruikt kan worden door onderwijsinstellingen.

Veel leerkrachten (82 procent) zien VVN Minecraft Verkeerseducatie als een verassende aanvulling op het reguliere verkeersonderwijs. Aan de hand van verhaallijnen binnen de game kunnen kinderen oefenen met wat ze via de regulieren VVN-methode hebben geleerd. In het fictieve plaatsje Broekpoort krijgen de kinderen iedere les nieuwe opdrachten om de stad verkeersveilig te maken.