Drielandentrein biedt gemak en efficiëntie voor grensoverschrijdend reizen

dinsdag 11 april 2023

Foto Shutterstock

Op 13 maart 2023 werd een belangrijke mijlpaal bereikt in grensoverschrijdend vervoer met de ondertekening van een overeenkomst voor de Drielandentrein. Deze zal vanaf december 2023 tussen Luik, Maastricht en Aken rijden. Het project is uniek, omdat de trein elk uur en zonder overstap tussen België, Nederland en Duitsland zal rijden.

De Drielandentrein biedt reizigers een betere aansluiting op Luik en Aken en verbindt Limburg met hogesnelheidslijnen, waardoor steden als Keulen, Frankfurt, Berlijn, Brussel, Londen en Parijs dichterbij komen. Dit maakt de trein ook aantrekkelijker als alternatief voor korte vluchten. Het project is een voorbeeld voor Europese spoorintegratie en kan gemak, efficiëntie, laagdrempeligheid en aansluiting op hogesnelheidslijnen bieden.

Succesfactoren

Tijdens de Dag van het OV werd besproken wat er in de toekomst moet gebeuren voor grensoverschrijdend reizen. Gemak, efficiëntie, laagdrempeligheid en aansluiting op hogesnelheidslijnen werden genoemd als succesfactoren en de Drielandentrein kan op al deze vlakken verbetering en kansen bieden.

Reacties van betrokkenen

Gedeputeerde Van Gaans-Gijbels, staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, en de Belgische minister Gilkinet van Mobiliteit waren aanwezig bij de ondertekening van de overeenkomst. Zij zijn allemaal blij dat Nederland, België en Duitsland vanaf december 2023 via de Drielandentrein met elkaar verbonden zullen zijn. Staatssecretaris Vivianne Heijnen zei: "Als je in een grensregio woont, is het belangrijk dat goed grensoverschrijdend openbaar vervoer ervoor zorgt dat je in de hele regio aan het werk kan of een opleiding kan volgen." Minister Georges Gilkinet voegde hieraan toe: "Met deze Drielandentrein kan je nog vlotter over de grenzen reizen. Dit project is een voorbeeld voor de Europese spoorintegratie."